Как се приготвя ориз басмати
от Милена Димитрова | 27 януари 2014
И към какви ястия да го поднесете

Ориз басмати е сред онези хранителни продукти, които правят големите промени в готвенето.

 

Усещаш колко по-различен от обикновения бял ориз е още докато го вариш.

 

Разнася се много приятен, специфичен аромат, към който лесно можеш да се пристрастиш.

 

Особено ако си любител на всеобятната азиатска кухня, на чиято територия басмати се превръща в страхотни ястия.

 

 

Специфичният аромат на басмати се дължи на съединението 2-ацетил-1-пиролин и напомня миризмата на растението Pandanus amaryllifolius.


Всъщност и самото му наименование в превод от хинди означава точно това - ароматен.

 

Подобен аромат имат белия хляб, жасминовия ориз, подправката пандан.

 

Оризът е предпочитан и обичан от кулинари в цял свят заради пухкавостта си. Всъщност няма да сбъркам, ако кажа, че този сорт ориз е най-добрият. Може да се прилага практически във всяка рецепта, в която участва ориз.

 

Особено благодатни за него са ястията с месо и сос – комбинацията между снежно белия басмати и топлата, плътна течност е просто божествена.

 

Ако все още не сте се възползвали от кулинарните измерения на този сорт, крайно време е да го направите. Ще се влюбите и ще си мечтаете цената му да бе малко по-ниска. Но какво да се прави, хубавите продукти са по-скъпи.

 

Веднъж сдобили се с ориза, трябва да знаете, че има няколко тънкости при сваряването му.

 

Как се вари ориз басмати?

 

Първо трябва да го изплакнете хубаво, докато водата стане чиста, например под течаща струя.

 

Обърнете внимание на опаковката, там трябва да е посочено количеството вода за варене, например 3 ч.ч. вода за 1 и ½ ч.ч. ориз.

 

Измитият ориз поставете в съда с вода. Включете котлона и изчакайте да кипне. Когато това се случи, намалете температурата (или изключете котлона) и похлупете. Оставете го така 15 минути.

 

Когато минутите са изтекли, преместете от печката и го оставете да си "почине" 5 минути, без да го отхлупвате и без да го разбърквате.

 

Накрая леко го разбъркайте с вилица с 1-2 движения.

 

Басмати можете да поднесете с една от следните рецепти:

 

Murgh Makhani – пиле по индийски (горещо препоръчвам да пробвате тази рецепта, приготвя се лесно и е невероятно вкусна!)

 

Пиле къри

 

Пиле в сладко-кисел сос

 

Месо на скара върху ориз

 

Телешко върху ориз

 

Алжирско ястие с карфиол

Рецепти