Азиатската кухня е сред най-чудесните неща на планетата Земя. Независимо от това дали става въпрос за Япония, Китай, Непал, Индия, Тайланд (...), ястията винаги са с отличителен вкус и изявен здравословен характер.
Ето защо напоследък, с все по-голям интерес и ентусиазъм, обръщам внимание на азиатски рецепти.
Днес ще ви представя една невероятна рецепта от т.нар. малайска кухня. Тя обединява кухните на Малайзия, Индонезия, Сингапур, Бруней, о. Минданао и Южен Тайланд. Спрях се на варианта, който се отличава със синия цвят на ориза – наси керабу или nasi kerabu.
Оризът се похапва заедно със сушена риба или пържено пиле, салати и различни гарнитури. Синият цвят се получава от цветчетата на Clitoria ternatea, които се използват в приготвянето му. Ястието може да се сътвори и с обикновен бял ориз, към който може да се прибави куркума.
Наси керабу е на особена почит в малайзийските райони Келантан и Теренггану, както и в южната част на Тайланд. Там обаче е познато под наименованието khāoyam.
Ще ви предоставя рецепта, в която оризът не е син – по-лесна е за приготвяне и повече пасва на българската реалност :)
Необходими продукти за 8 порции:
8 ч.ч. предварително сварен ориз
За керабу:
3 скумрии, изпечени и почистени от люспите
8 глави лук шалот
парче джинджифил
250 грама рендосан кокосов орех за т.нар. керисик
¼ ч.л. бял пипер
½ с.л. сол
1 ч.л. захар
За соса:
1 л кокосово мляко
10 сухи люти чушлета, накиснати в топла вода и почистени от семките
8 глави лук шалот
2 стръка лимонена трева, нарязана на ситно
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
За гарнитурата:
1 краставица, нарязана на тънки парчета
6 стръка виетнамски кориандър
6 броя зелен фасул (в оригиналната рецепта се използва дълъг китайски/long beans), нарязан на ситно
2 с.л. рибен сос
5 люти чушлета
1 лайм
Начин на приготвяне:
За керабу:
Запечете рендосания кокосов орех в сух тиган, на ниска температура, докато покафенее. Оставете настрана, за да изстине.
Блендирайте джинджифила и шалота, до фина смес. Добавете към ароматната смес рибата, кокоса и разбъркайте хубаво (в купа). Подправете със сол и захар и изсипете в чиния за сервиране.
За соса:
Смелете лютите чушлета и шалота, до фина смес. В тенджера ги прибавете към кокосовото мляко и лимонената трева и бавно ги кипнете. Овкусете със сол и захар и оставете да къкри още десетина минути. Поставете в купа за сервиране.
За гарнитура:
Всички нарязани съставки подредете в подходяща чиния.
В отделна купа поставете рибния сос и наситнените люти чушлета, с парченца лайм отстрани.
Поднасяне:
Поставете ориза в чиния, а върху купчинката сложете от керабу, поръсете с няколко щипки от подготвените продукти за гарнитура, отгоре малко сос. Разбъркайте всичко с ориза. За по-наситен вкус, към ориза може да добавите от рибния сос.