Как се правят Курабийки с късметчета?
от Симона Иванова | 05 февруари 2016
Всъщност е доста лесно

Сигурни сме, че всички сте чуали за тези курабийки.

 

Онези странни неща, които дават заедно със сметката в китайските ресторанти - виждали сме го по филмите, нали?

 

Всъщност тези курабийки, които се наричат fortune cookies -  курабийки на бъдещето, предсказващи бъдещето или съдбоносни курабийки, са истинска традиция в Китай. 

 

Отдават им много голямо значение и всъщност вярват на предсказанията, които показват курабийките. 

 

Можем да сравним тези курабийки с нашата баница с късмети или особено популярните напоследък късметчета, които дават с кафето.

 

Но истината е, че сервирането на късметче в курабийки всъщност е много оригинално. 

 

Такива може да приготвите за ваши скъпи гости с лични послания. 

 

Ние с изненада открихме, че всъщност се правят доста лесно. Самото им оформяне е малко пипкаво, но ако ще направите само няколко, а не стотици, няма да отнеме толкова време. 

 

Ето ги нужните продукти:

 

- 3 белтъка

- 3/4 ч.ч. захар 

- 1/2 ч.ч. масло (разтопено)

- 1/4 ч.л. ванилия

- 1/4 ч.л. бадемова есенция (по желание)

- 3 с.л. вода

- 1 ч.ч. брашно

 

Съветваме ви първият път, когато ще правите курабийките, да опитате с по-малка доза - например намалете на половина количеството продукти.

 

Първо разбийте с миксер белтъците със захарта, докато станат на пяна. После добавете разтопеното масло, водата, ваниловата и бадемовата есенция и продължете разбиването до еднородна смес. 

 

Добавете брашното и отново включете миксера. Бъркайте, докато брашното "изчезне". Тестото е готово! 

 

Сега следва малко по-сложната част. Знаете, че курабийките всъщност са доста хрупкави, но непосредствено след изпичането им те са меки. Точно тогава трябва да се оформят - в противен случай нищо няма да стане.

 

Затова трябва да печете много малко количество, за да имате време да ги оформяте. Под много малко количество имаме предвид не повече от 2-3 курабийки.

 

След като сте готови с тестото, вземете тавичка, на която има силиконова подложка или хартия с печене. За да оформите бисквитка, сложете една лъжица от тестото и разстелете във форма на тънък кръг - диаметър 5-6 см. Направете 2 или 3 такива. Сложете в загрята на 190 С фурна и печете между 7 и 12 минути. Извадете ги, когато крайчетата им започнат да стават кафяви. 

 

Преди това, разбира се, трябва да сте си направили късметчетата. В този дух припомнете си как се прави яйце с послание, тъй като Великден съвсем наближава.

 

Когато извадите от фурната курабийките, сложете по едно късметче в средата на всяка и с шпатула или ръка ги затворете. Можете да вземете бисквитката в ръка, да сложите късметчето по средата, да затворите и леко да притиснете.

 

После ви трябва обикновена чаша. На нейния ръб трябва да притиснете всяка курабийки, за да придобие желаната форма. След това ги сложете във формичка за мъфини - така няма да се отворят и ще запазят формата си!

 

 

37920

 

На другия ден са готови за ядене - хрупкави, вкусни и ароматни. Опитайте ги!

 

Ето и колко лесно се правят нагледно показано. 

 

Рецепти