Използвате ли чугунени тигани и други кухненски съдове от този материал?
Ако да, тогава знаете, че когато си го купувате в магазина консултантът ви залива с информация за употреба и начин на почсиване. Тези инструкции обикновено съдържат прекалено много НЕ-та:
не използвайте препарат за почистване
не използвайте гъба с твърдо покритие
не използвайте т.нар. телче за миене на съдове и т.н.
Всички тези пособия могат да развалят покритието на тигана. А никой не обича тиганите му да са надраскани.
Та, затова нека се научим как правилно да си почистваме чугунените тигани, за да си ги ползваме с удоволствие за по-дълго време.
Какво ни трябва:
мека гъба
чиста кърпа
олио или мас
едра сол
wikipedia.org
1. Трябва да почистваме тигана веднага след употреба, докато е все още топъл, но не толкова топъл, че да се изгорим.
2. Мийте чугунените тигани на ръка с меката страна на гъбата и течаща вода, никога в миялна машина. Без никакви аграсивни препарати.
3. Ако има загоряла или залепнала храната по него, тогава направете паста от сол и вода и с нея измийте тигана. Ако пък не се получи, тогава загрейте вода в тигана. Оставете водата за заври.
4. След като остатъците от храна са отстранени, много добре подсушете тигана с чиста кърпа. След това го намажете с малко олио или мас. Някои* предпочитат да мажат чугунения тиган и отвън с мазнина. Това прави предпазен слой на покритието.
5. И накрая съхранявайте чугунените съдове на сухо място.
Нека се грижим за съдовете си както трябва, за да можем да ги употребяваме максимално дълго.
И като сме започнали със съветите нека си припомним и как правилно да подредим хладилника.
Остриетата на ножовете са също толкова важни, затова трябва да знаем и как да се грижим за ножовете.