Как правилно да почистим чугунен тиган?
от Kulinar.bg | 03 ноември 2015
За да го ползваме дълго и качествено

Използвате ли чугунени тигани и други кухненски съдове от този материал?

 

Ако да, тогава знаете, че когато си го купувате в магазина консултантът ви залива с информация за употреба и начин на почсиване. Тези инструкции обикновено съдържат прекалено много НЕ-та:

 

не използвайте препарат за почистване

 

не използвайте гъба с твърдо покритие

 

не използвайте т.нар. телче за миене на съдове и т.н.

 

Всички тези пособия могат да развалят покритието на тигана. А никой не обича тиганите му да са надраскани.

 

Та, затова нека се научим как правилно да си почистваме чугунените тигани, за да си ги ползваме с удоволствие за по-дълго време.

 

Какво ни трябва:

 

мека гъба

чиста кърпа

олио или мас

едра сол


wikipedia.org

 

1. Трябва да почистваме тигана веднага след употреба, докато е все още топъл, но не толкова топъл, че да се изгорим.

 

2. Мийте чугунените тигани на ръка с меката страна на гъбата и течаща вода, никога в миялна машина. Без никакви аграсивни препарати.

 

3. Ако има загоряла или залепнала храната по него, тогава направете паста от сол и вода и с нея измийте тигана. Ако пък не се получи, тогава загрейте вода в тигана. Оставете водата за заври. 

 

4. След като остатъците от храна са отстранени, много добре подсушете тигана с чиста кърпа. След това го намажете с малко олио или мас. Някои* предпочитат да мажат чугунения тиган и отвън с мазнина. Това прави предпазен слой на покритието.

 

5. И накрая съхранявайте чугунените съдове на сухо място. 

 

Нека се грижим за съдовете си както трябва, за да можем да ги употребяваме максимално дълго.  

 

И като сме започнали със съветите нека си припомним и как правилно да подредим хладилника

 

Остриетата на ножовете са също толкова важни, затова трябва да знаем и как да се грижим за ножовете.

Рецепти