Как да подредим правилно хладилника?
от Kulinar.bg | 01 септември 2014
За да съхраним за по-дълго продуктите

Хладилникът не е просто килер, в който държим храната си. Той е високо-технологично средство за съхранение и запазване на свежеста на закупените от нас продукти.

 

И това, което се оказва, че доста често допускаме като грешка, е подреждането на хладилника. Обикновено слагаме нещата вътре разхвърляно, или по-точно – там, където видим свободно място. Често пък слагаме чинии и купи една върхо друга. А точно тук е грешката ни!

 

Оказва се, че е наистина важно къде точно поставяме определените хранителни продукти. Поради различните температурни зони в хладилника, съхранението на някои храни може да бъде грешно. А това обезсмисля цялата му функция. Да не говорим и, че води до загуба на храна, а съответно – и на пари.

 

Първо правило на съхранението в хладилник е храните да се поддържат на по-ниски температури. Само така ще се предотврати развитието на бактерии и други микроби. Максималната температура на хладилника трябва да бъде 4 градуса.

 

Но дори и да сме определили температурата на хладилника, тя може да варира в различните части от него, в зависимост колко близо е охлаждащият елемент.

 

Ако обаче овладеем изкуството на правилното съхранение в хладилник, ще видим как храната ни ще се запазва за по-дълъг период от време. За да ви помогнем, ще ви запознаем с няколко факта и съвети, които да приложите следващият път, когато подреждате храната си.


27270

Източник: greatist.com

 

Вратите на хладилника


Вратите са най-топлата част на хладилника и в тях е подходящо да се съхраняват храни, които са по-устойчиви на топлина. Сред тях са например соковете, консервите и водата. Те издържат на температурни колебания. И тъй като вратите често се отварят, това ги прави още по-топло място за съхранение. Затова не се препоръчва да държим там мляко, яйца и млечни продукти. Макар, че повечето хладилници имат място за яйца точно на вратите...

 

Горните рафтове

 

Горните рафтове на хладилника имат най-постоянна температура. Стратегията на професионалистите от ресторантите например е да поставят храни, които няма да се готвят, най-отгоре. Това са остатъците от предишни ястия, напитки, готови за консумация, хумус, деликатеси и т.н.

 

Ниските рафтове


По-ниските рафтове са най-студените. Затова е подходящо да складираме там сурово месо, яйца, морски дарове и млечни продукти. За да се охлаждат възможно най-добре храните, не трябва да ги натрупваме. Ако оставяме място между тях, за да минава студеният въздух, е много по-добре.

 

Чекмеджетата



Целта на хладилните чекмеджета е да поддържат влажни условия, които да подпомагат запазването на плодовете и зеленчуците. Но не трябва обаче да правим грешката да слагаме зарзавата заедно. Много плодове, включително ябълки, праскови, сливи, круши и пъпеши, произвеждат етилен – химикал, който им помага да узреят. За съжаление етиленът може да насърчи принудителното узряване на някои зеленчуци и те да пожълтеят и загният. Затова трябва да дръжим зеленчуците в едното чекмедже и плодовете в другото.



Върху хладилника


Ако кухнята ни е малка и трупаме неща като вино, хляб и всякакви кутии върху хладилника, просто трябва да спрем с този лош навик. За да се регулират студените вълни вътре, кондензаторът изпомпва топъл въздух навън и топлината се издига нагоре. Резултат: топлината е вредна за виното, а хлябът хваща мухъл много по-бързо. А как най-добре да използваме това пространство? Готварски книги, кърпи, фолиа...

 

Без хладилник!

 

Има продукти, които в никакъв случай не трябва да се държат в хладилник. Сред тях са доматите, за които най-често повтаряме това. Те стават бледи и безвкусни. Много по-добре е да ги съхраняваме на стайна температура. За лукa, тиквите и картофите важи същото правило. За тях е по-добре да са на тъмно и сухо място.

 

Източник: greatist.com

Рецепти