Как да ядем сирене без да дебелеем?
от Kulinar.bg | 30 юни 2014
Познаваме ли състава на любимото си сирене

Обожаваме всички видове сирене – краве, крема, моцарела, халуми, чедър, бри... Можем да изброяваме доста време любимите си сирена.

 

Но тялото ни съгласно ли е с тази наша любима храна?

 

Обикновено сирената съдържат доста сериозно количество сол и мазнини, което ги "слага" в графата "непрепоръчителни", когато искаме да свалим някой и друг килограм, или просто искаме да се храним здравословно.

 

Но това не означава, че непременно трябва да се разделим с любимите си сирена. Можем да ги хапваме и пак да сме здрави и в добра форма.

 

Жените и мъжете трябва да консумират съответно по 46 и 56 г протеин дневно. Сиренето е чудесен вариант да си го набавим. 120 г нискомаслено сирене съдържа 13 г протеин. Парче швейцарско сирене има цели 7.5 г протеин.

 

И все пак има няколко неща, които трябва да се знаят, ако наблягате на сиренето в менюто си.

 

Не е нужно да се отказвате от пълномасленото сирене

 

Според проучване възрастните трябва да хапват по 3 чаши нискомаслено мляко и млечни продукти на ден. Но някои лекари изказват мнение, че едно парче пълномаслено сирене (30 г), е напълно достатъчно. В крайна сметка грамажът на сиренето и съответно мазнините, които поемате, зависят и от общия прием на мазнини с храната. Трябва да бъдат съобразени един с друг.

 

"Намазняването" не е задължително нездравословно

 

Помислете за всичко, което добавя мазнина към пицата. Няколко парчета сирене са много по-добър варант, отколкото няколко вида съмнителен сос. Топенето сирене по-малко питателно ли е? Не, сготвеното сирене не е по-малко хранително, има съшия състав, както и в суров вид.

 

Няма такова нещо като "най-доброто сирене"

 

Всичко се свежда до персонално предпочитание на вкус. Просто трябва да ста наясно какво още има в любимото ви сирене. Има някои продукти, които са наблъскани с недотам полезни съставки, които повишават количеството натрий и мазнини.

 

Сиренето може да съдържа много голямо количество натрий 

 

Възрастните се нуждаят от 180 до 500 милиграма натрий дневно. Не бива да се надвишава тази бройка. Един слайс сирене чедър има около 174 милиграма натрий. Някои сирена, произведени в Америка, могат да имат и двойно повече. В 1 с.л. настърган пармезан се съдържат 76 милиграма.

 

Изберете любимото си сирене и се запознайте добре с хранителния му състав. Направете информиран избор, както напоследък е модерно да се казва.

 

Но в случая, трябва да сме наясно какво поемаме с всяка хапка сирене, за да не пречи то на здравословното ни хранене.

Рецепти