Как да увеличите десетократно вкуса на лука и джинджифила
от Симона Иванова | 07 януари 2016
Страхотна техника за опушване

Ако се замислите кой продукт използвате най-много, единодушно ще стигнем до отговора, че това е лукът!

 

Всички супи, манджи, яхнии, че и повечето основни ястия започват със запържване (задушаване) на глава лук.

 

Защо толкова го ползваме този лук? Ами, защото придава невероятен вкус на всяко ястие, в което се сложи.

 

Вкусът му не е натрапчив, но е нужна добавка за перфектно ястие.

 

Джинджифилът също започва да набира доста популярност и у нас и доста от рецептите съдържат поне 10-тина грама джинджифил.

 

Знаете ли обаче, че можем да превърнем вкуса на джинджифила и лука в нещо наистина невероятно? 

 

Само с една проста стъпка можем да увеличим десетократно вкусовете им и да им придадем лек опушен аромат.

 

Знаете колко вкусно става едно ястие, когато му добавим пушен червен пипер или пушен бекон, или каквото и да е опушено...

 

Е, можем да направим същото и с лука, и с джинджифила. И така да пратим всяко ястие, в което те присъстват, в буквално ново измерение на вкусовете. 

 

А всяко ястие, в което те присъстват, на практика значи - почти всяко ястие без десерти :D

 

Та как да си опушим лук и джинджифил? 

 

Трябва просто предварително да ги запечем - както са необелени, с люспите, докато не получат лек загар, който да придаде този пушено-печен вкус. 

 

Ето и как да го направим:

 

 

Във видеото е показано нагледно как се приготвя традиционна виетнамска супа, но с нея подробно ще ви запознаем малко по-късно.

 

* Пуснете си клипа от първата минута нататък (ако искате да видите само техниката).

 

Вместо да сложи наситнени лук и джинджифил в супата, кулинарката от клипа предварително ги запича и ги слага така.

 

Техниката - срежете два лука и корен от джинджифил на половинки или четвъртинки в тава, застлана с фолио. Запечете за 15-тина минути, като обръщате от време на време, докато получат приятен загар. После ги сложете така, както са си в ястието, без да ги режете.

 

Те ще служат просто като подправки, ще си пуснат техните вкусове и ще направят ястието уникално. После можете да ги отстраните с щипка, за да не попаднат в нечия порция.

 

Е, звучи добре, но сега ще го направим да звучи още по-добре. Можем да намалим времето за опушване от 15 минути на 1 минута с една още по-бърза и страхотна техника. 

 

Вижте и това видео (от 40-та секунда нататък):

 

 

 

Вместо да губим време да застиламе тавичка, да включваме фурна и да обръщаме лука и джинджифила през няколко минутки, можем просто да ги опушим на газовия котлон.

 

Отнема 10 пъти по-малко време, а вкусът дори е по-добър. 

 

* Припомнете си и как да карамелизирате лук по бързата процедура

 

Която и техника да изберете, гарантирано ще засилите вкуса на продуктите, а съответно и ще направите ястието още по-добро! Същото може да се направи с глава чесън, с морков, а защо не и с бекон...

 

Страхотен начин да придадете нов по-различен вкус на ястията. Опитайте!

Рецепти