Как да си покълнете и отгледате чесън, моркови, босилек
от Kulinar.bg | 31 март 2014
И още няколко подправки

Поддържането на домашна градинка не е толкова сложна мисия.

 

Люба Грънчарова вече ни разказа как да си направим разсад за домати и как да си посадим пролетни цветя.

 

Преди време пък Мария Ангелова от пътешествения сайт Peika.bg сподели своя опит в отглеждането на пресен лук в бутилка. Съвсем лесно начинание, благодарение на което никога повече няма да ви се наложи да купувате лук.

 

Какво още може да се отглежда на същия принцип в домашни условия? Списъкът не е никак малък, но решихме да обърнем внимание на най-разпространените ядивни растения.

 

Разбира се, започваме с...

 

Чесън (на снимката горе)

 

Когато чесънът започне да покълва, можете да го сложите в стъклен съд с малко вода. Кълновете имат по-мек вкус, отколкото самия чесън, и са идеални към салати, сосове и всякакви ястия.

 

Моркови


Източник: projectfidgetyfingers.blogspot.com

 

Отрежете горните върхове на морковите (тези с листата). Поставете ги в малко вода. Сложете съда в стая с много светлина или в близост до прозорец. Съвсем скоро ще можете да използвате морковените зелении като свежа подправка към салата.

 

Босилек


Източник: thateverydaygirl.com

 

Поставете различни стръкчета (със стебла) босилек в чаша с вода и я поставете на директна слънчева светлина. Когато корените поникнат и станат около 5 см, посадете ги в саксия и ще си отгледате босилек.

 

Целина


Източник: infusionfibers.wordpress.com

 

Изрежете основата на целината и я сложете в дълбок прозрачен съд/купа с топла вода, на слънце. Листата ще започнат да поникват в средата и ще стават все по-плътни. Тогава е време да засадите целината в почва.

 

Кориандър


Източник: food-hacks.wonderhowto.com

 

Стеблата кориандър ще поникнат, когато ги поставите в чаша с вода. Когато корените станат достатъчно дълги, посадете ги в саксия. Отглеждайте в светла стая. Ще имате богато растение след няколко месеца.

Рецепти