3 подправки, които да си засадите още сега
от Kulinar.bg | 13 март 2014
Внесете разнообразие в градината си

Ако имате градина, със сигурност в нея си отглеждате копър, магданоз, джоджен, босилек.

 

Подправките са задължителни за българската трапеза и няма двор, в който да не ухае на тях.

 

Билкарската вселена обаче е изпълнена със стотици други аромати, от които можете да се възползвате още тази пролет.

 

Защо?

 

Видовете, които ще ви предложим, обичат умерения климат. Освен това, имат силен, характерен аромат, който ще направи градината още по-пъстра и омайна.

 

Отглеждането на нови билки и подправки, също така, е предпоставка за кулинарни експерименти.

 

Самото градинарство пък се е доказало като чудесен начин да преборите депресивните състояния и да бъдете по-удовлетворени.

 

Лимонов босилек


Източник: crappykitchen.wordpress.com 

 

Познат още като тайландски босилек и Лао босилек, хибридът между обикновен и африкански босилек е с невероятен аромат. Подправката се отглежда основно в Северноизточна Африка и Южна Азия, където се използва широко в кухнята. Стеблата му са дълги – от 20 до 40 см.

 

Има бели цветчета, които се появяват в края на лятото и началото на есента. Листата му приличат на листата на обиквеновения босилек, сякаш малко по-тесни. Семената се образуват след цъфтежа и изсъхват върху самото растение. Подправката е разпространена и в арабската, индонезийската, персийската и тайландската кухня.

 

Семената му не се откриват толкова лесно, но пък си заслужават.

 

Кервел

 

Източник: www.kingsseedsdirect.com 

 

Познат и като див керевиз и азмацуг, кервелът често бива сравняван с магданоза. Вкусът и ароматът му са по-деликатни, с дъх на анасон.

 

Вероятно поради по-изтънчения му откъм вкусови специфики характер, кервелът е познат като "магданоз на гастронома" и засилено се употребява във френската кухня. Отглеждането му не е трудна работа.

 

Достига до височина от 40 см, а най-хубавото е, че, ако нямате градина, можете да си го отглеждате в саксия. Имайте предвид, че обича слънцето. Най-добре е да го засеете в периода от март до април, за да оберете "плодовете" му още следващите месеци.

 

Кориандър

 

Източник: Wikipedia

 

Подправката е позната у нас, но не е сред най-широко отглежданите. Добрата новина е, че не е взискателна към почвата, но все пак се чувства най-добре на по-влажни почви.

 

Именно март е най-добрият месец за засаждането на кориандър. Засява се редово или лентово.

 

Трябва да се окопава редовно и да се почиства от плевели. Цъфти през май, а семената узряват през юли.

 

Подправката е с много богат и интересен вкус. Семената имат цитрусов оттенък.

 

Припомняме, че, при покупката на семена, е много важно да следите техния произход.

Рецепти