Как да разберем дали кафявата захар е истинска?
от Симона Иванова | 09 ноември 2015
Супер лесен трик

Кафявата захар несъмнено е по-полезна от бялата рафинирана захар.

 

Има два вида кафява захар - едната е естествено добита, а другата - примес от бяла захар и меласа.

 

Първата, съответно, е много по-скъпа и наистина по-полезна. Докато вторият вид се продава на цената на кафява захар, а всъщност е вредна, точно колкото и бялата. 

 

Ако си купувате кафява захар само защото сладкишите стават по-вкусни с нея, то не е от толкова голямо значение на кой от двата вида ще попаднете. И с двата сладкишите ще имат различен вкус, отколкото просто приготвени с бяла захар.

 

Такава кафява захар можете да си приготвите вкъщи. Ефектът ще бъде същият, но трябва да сте наясно, че тя само придава по-различен вкус, но за нея не може да се каже, че е по-полезна. 

 

За тези от вас, които си купуват кафява захар, с идеята, че тя е по-полезният заместител на рафинираната, имаме лесен трик, с който да разберете, дали кафявата захар е истинска или оцветена с меласа.

 

Както казахме, истинската кафява захар е много по-скъпа. Но това не може да ви бъде мярка за качество, тъй като е възможно производителите, в стремежа си да изкарват повече пари, да направят какво ли не, за да ни заблудят (без да важи за всички, разбира се). 

 

Затова сме ви приготвили супер лесен начин, с който да си направите домашен тест за проверка на качеството. 

 

35321

sxc.hu

 

Нужна ви е само малко захар и вода. Спомняте ли си метода, с който проверяваме дали черният хляб е "черен"?

 

Е, принципът е същият. Сложете малко захар в прозрачен съд (чаша) и налейте малко вода. Разбъркайте добре и наблюдявайте какво се случва. 

 

Ако захарта е оцветена с меласа, то водата ще се оцвети, а на дъното ще се утаят кристалчетата бяла захар.

 

Ако сте попаднали на качествена кафява захар, водата ще си остане прозрачна, а захарта - кафява.

 

Пробвайте, не ви коства нищо, но поне ще знаете какво консумирате. 

Рецепти