Как да разберем дали маслото е качествено?
от Симона Иванова | 28 август 2015
С няколко лесни съвета

Маслото е един от най-използваните продукти в кухнята.

 

Все по-често го използваме вместо олио. Слагаме го в големи количества в сладкишите, за да бъдат вкусни. 

 

Запържваме в него месца, за да бъдат златисти и ароматни. 

 

Изцяло сме заменили маргарина с масло, тъй като знаем колко е вреден той.

 

И след като избираме да ползваме масло вместо олио и маргарин, защото е по-полезно, важно условие е да ползваме качествено масло.  

 

Само че днес пазарът се е наводнил от некачествени продукти. Различни по цвят, опаковка, марка, влизайки в магазина наистина не знаем кой продукт да изберем.

 

Разбира се, най-добре да купуваме домашно масло или ние сами да си правим такова, но ако нямаме възможност, ще трябва да се задоволим с маслото от магазина. Как да направим правилен избор?

 

1. Знаем, че истинското масло е с минимум 82% мазнини. Всяко число по-малко от това, показва, че маслото е примесено и не е качествено. Не се подлъгвайте по ниската цена - винаги проверявайте съдържанието на мазнини.

 

2. Охладеното масло е почти без миризма. Ако маслото има силна миризма, която се усеща дори през опаковката, това трябва да ви говори, че в него има добавени аромати, а най-вероятно и подобрители. 

 

3. Истинското масло има лек златист оттенък. Може да е по-тъмен или по-светъл, но трябва да е еднакъв. По маслото не трябва да има тъмни участъци. 

 

4. В магазина вземайте масло, опаковано с фолио, а не с пергаментова хартия, защото тя пропуска светлина и може да влоши качеството на маслото. 

 

5. Когато сложите маслото в хладилника, ако е истинско, след един час в хладилника ще бъде много твърдо. Докато продуктът с примеси, ще може да се реже лесно. 

 

6. Когато омекне, висококачественото масло е с еднородна консистенция - лъскаво и лесно за рязане и мазане. 

 

7. Когато сложите маслото в горещ тиган, ако е качествено, то се топи бързо и веднага образува пяна. Освен това пяната е кремообразна и има приятен аромат. Докато некачественото масло, ще стане на парцели и може да няма никакъв аромат. 

 

 

 

photl.com

Рецепти