Как да консервираме чесън
от Антония Павлова | 04 септември 2015
Който може да издържи една година в хладилника

Тъй като сме във времето, когато започваме трескаво да се подготвяме за зимата, то направата на консерви е голяма част от ежедневието ни.

 

Или пък, ако сме късметлии, може и да имаме някоя баба, леля на село... която да е така добра да направи зимнина и да ни прати бурканчета с любимите зеленчуци, месо или плодове. Би било добре, нали?

 

Но, ако нямате този късмет, заети сте и нямате много време за операция консерви, то Kulinar.bg винаги идва на помощ.

 

Имаме една интересна, различна и лесна за направа рецепта за консервиран чесън. Да, и чесънът може да се слага в консерви. Ако харесвате вкуса на подкиселен чесън, то това е вашата рецепта.

 

Това, което ще ви бъде нужно:

 

Дестилиран оцет

Голяма тенджера за варене на оцета

Буркани за варене на чесъна

 

*Няма да се ангажираме с точни количества, тъй като е въпрос на избор колко и в какви буркани да сложите чесъна. Но, например на няколко стотин скилидки чесън, използвайте 8 чаши оцет. Целта е да се сложат скилидките чесън почти догоре и да се напълни бурканчето с оцет. Предлагаме ви да използвате малки буркани вместо големи, за да се избегне развалянето на големи количества, което ще се случи, ако бурканът стои отворен задълго в хладилника.


Ето и последователността на направата:


Първата стъпка е да се начупят чесновите глави поотделно и скилидките да се обелят.

 

Тук ще предложим един метод, който спестява време и усилия, а именно:


Начуквате главите и ги поставяте в голяма купа, която захлупвате с още една и след това я раздрусвате, така вече имате обелени скилидки чесън. Вижте нагледно как да обелите чесъна за секунди.

 

Поставете обелените скилидки в голяма купа и я напълнете с вода. Разбъркайте с пръсти скилидките и почистете от люспите. След като скилидките са почистени, ги прехвърлете в голяма цедка и изплакнете добре.

 

**В зависимост от това по кое време е набран чесъна, по скилидките може да има малки кафеникави петънца. Ако чесънът е събран късно през годината, може да има кафяви петна по скилидките.

 

Използвайте малък нож за белене, за да изрежете петънцата, след което прехвърлете изчистените и подрязани скилидки обратно в цедката. Изплакнете добре.

 

 

 youtube.com

 

Сложете оцета да заври в голяма тенджера. Поставете изчистените скилидки в малки буркани.

 

Напълнете бурканите с чесъна. След като оцетът заври, го изсипете върху чесъна и затегнете здраво капачките. Оставете бурканите на стайна температура през нощта, на другия ден ги сложете в хладилника.

 

Така вече имате пресен чесън, който можете да съхранявате около година във вашия хладилник.

 

youtube.com

Рецепти