Спрете да купувате чесън и джинджифил!
от Симона Иванова | 27 юли 2015
По-добре си ги отгледайте сами

Чесънът и джинджифилът, както безброй пъти сме казвали, са две супер полезни подправки.

 

Освен че придават невероятен вкус на гозбите, имат наистина прекрасно въздействие върух организма ни. 

 

Най-малкото - честият им прием подсилва имунитета. Освен това с тяхна помощ можем да лекуваме много и най-различни болести.

 

Ако сте пропуснали да видите, припомнете си 6 полезни употреби на джинджифил

 

Защо да спрем да ги купуваме? Защото е супер лесно да си ги отгледаме в домашни условия.

 

Така винаги ще си имаме полезната подправка под ръка, без да се налага да ходим до магазина, а още по-важно - ще сме сигурни в "чистотата" на реколтата.

 

Пък и знаете какво казват бабите - "домашното винаги е по-вкусно". 

 

Затова вижте колко е лесно да си отгледаме чесън и джинджифил вкъщи на терасата.

 

И когато разберете колко е лесно, със сигурност ще спрете да купувате!

 

За джинджифила : нужна ви е само саксия и парче джинджифил. Подберете такова парче от подправката, което име израстък, приличащ на кълн.

 

 

Изрежете този израстък и го сложете в саксия с покълналото нагоре. Острата част трябва съвсем леко да се подава, за да може да израсне. 

 

Добре е да засадите джинджифила през лятото и то на влажно място, тъй като е тропическо растение. Поливайте сравнително често.

 

Когато захладнее, приберете го вътре и пак поливайте често.

 

Заради екзотичния му произход е важно да поддържате за джинджифила топла и влажна среда. 

 

31665

 Уикипедия



Отглеждането на чесъна е още по-лесна работа! Той си е нашенска подправка и никак не е трудно да си го отгледаме.

 

Когато забележите, че някоя глава чесън е покълнала, вместо да се ядосате и да я изхвърлите, отделете тези покълнали скилидки.

 

Нужна ви е саксия с немалко количество пръст - поне 10 см. Засейте покълналите скилидки с покълналото нагоре. 

 

Единственото важно при чесъна е - не прекалявайте с поливането! В противен случай ще изгние. Търпеливо чакайте, поливайте рядко и до няколко месеца ще си имате собствена реколта домашен чесън. 

Рецепти