Как да изсушим пресни подправки в микровълновата
от Симона Иванова | 05 октомври 2015
Супер лесно и супер бързо

Подправките са най-важното нещо в кухнята. Без тях ястията ще са безвкусни, безароматни и скучни.

 

Обичаме да използваме много подправки и да експериментираме с тях.

 

Разбира се, няма нищо по-хубаво от свежия зелен цвят на пресните подправки.

 

В сушените обаче вкусът е много по-концентриран.

 

И така, можем ли сами да си изсушим подправки? Разбира се, че да.

 

И сме напът да ви покажем най-лесния и най-бързия начин за сушене на подправки.

 

Няма да повярвате, но можем да направим това в микровълновата печка. Нужни са ви само няколко минути да превърнете пресните подправки в сушените им версии.

 

Освен микровълнова печка ще ви е нужна кухненска хартия, както и подходящи съдове, в които да съхранявате сушените подправки. Най-добре това да са малки стъклени бурканчета.

 

Можем да разделим подправките на две категории – такива, които имат отделни листенца като мента, босилек, магданоз, и такива, които са на клонка и листенцата им са по-дребни – мащерка, риган, розмарин.

 

Мента, босилек, магданоз

 

Първо измийте подправките и ги оставете да изсъхнат. После вземете един лист домакинска хартия и върху него подредете листенцата на определената подправка. Те не трябва да се застъпват или допират.

 

Вижте как са подредени листенцата босилек.

 

 34007

Босилек, преди да бъде изсушен в микровълнова. 

 

После сложете отгоре още един лист домакинска хартия и внимателно пренесете в микровълновата. Включете на 1 минута, като спирайте на всеки 20 секунди.

 

После погледнете дали са готови.

 

Ще разберете дали са готови по това, че ако са изсъхнали достатъчно, листенцата трябва да се чупят, но все пак трябва да са запазили зеления си цвят.

 

34005

Сушен босилек.  

 

Ако след 1 минута не са готови, пускайте микровълновата за по 10 секунди и проверявайте.

 

Когато са готови, приберете в стъклено бурканче.  Съхранявайте на тъмно и хладно място.

 

"Срокът им на годност"  е 1 година!

 

Розмарин, риган, мащерка

 

Тук методът е абсолютно същият. Просто, тъй като листенцата са твърде малки, отделете ги от клонката с пръсти и разпръснете по хартията.

 

34003

 Сушен риган.

 

34002 

Сушена мащерка.

 

Когато ги пренасяте в бурканчето, сгънете хартията във форма на фуния и изсипете директно листенцата вътре.

 

34004

 

И подправките за зимата са готови за нула време!

 

34008

 

кадри - youtube.com

Рецепти