3 сухи подправки с максимален вкус
от Kulinar.bg | 29 септември 2015
Приготвени по правилния начин

Ако подправките и билките, които слагаме в ястията са душата на гозбата, то трябва да знаем кой е най-правилият начин да ги добавяме в храната.

 

Естествено слагаме ги пресни, тогава ароматите са най-силни. Но не винаги можем да разполагаме с пресни билки в кухнята. Тогава прибягваме до онези готови пакетчета, които ни предлагат в магазините. Няма драма с този начин да подправяне на храната. Но, ако в подправките има добавена сол, например, тогава вече нещата добиват различен облик.

 

Знаете, "скритите” количества сол лесно могат да увеличат препоръчителния прием на натрий за деня, а това може до доведе до нежелани здравословни проблеми. Затова нека сами си направим няколко подправки по най-добрия начин.

 

Ще ви покажем как се смилат печени подправки. По този начин ще се активират всички полезни етерични масла и вкусът на подправките ще стане още по-наситен.

 

Дафинов лист, семена от кимион и кориандър.

 

Използвайте чугунен тиган за печенето. Препоръчително е да е такъв, защото трансформира топлината по най-оптималния начин.

 

Сложете листата дафинов лист в тигана, предварително загрят. Разбърквайте ги периодично, за да не изгорят. Когато усетите аромата им, вече са готови да бъдат оттеглени от котлона. Извадете ги от тигана и ги сложете в чиния, докато се охлаждат.

 

През това време запечете семената на кимиона и кориандъра. Големината на семената на двете растения е различна, затова и времето за печене на двата вида ще е различно. Печете семената на кориандъра и кимиона отделно. Ако го направите едновременно, ще ги изгорите. А това определено ще измени (разбирайте влоши) вкуса на храната.

 

Има два начина да се смелят подправките.

 

 33816  33815

кадри:youtube.com

 

Единият е да се стрият фино в хаванче. Този метод е по-подходящ за дафиновите листа.

 

Семената смелете по 2-я начин – в механична мелничка

 

 

Разбира се, можете да приложите единият метод и за 3-те вида подправки. Изберете този, който ви се вижда най-удобен.

 

След това сложете подправките в бурканче, което се затваря добре.

 

След това сте свободни да ги използвате в рецептите си. Ние ще ви дадем и няколко идеи, в които да приложите новите си подправки.

Рецепти