Интересно! В Япония панират есенни кленови листа
от Kulinar.bg | 10 октомври 2014
Панировката "темпура" е тайната на добрия вкус

Свързваме есента не само с вкусните рецепти, които ни се въртят пред погледа постоянно, но и с падащите от дърветата листа и красивите пътеки, които оформят. Какво се случва обаче, когато свържем тези две неща в едно?

 

Сигурни сме, че в момента се чудите какво е общото между падналите листа и вкусните рецепти. Ами, разбира се, че става въпрос за рецепта от есенни листа. Може и да ви звучи странно, но е самата истина.

 

В Япония – страната, в която няма нищо невъзможно, хората са измислили как да сготвят листата, смятани иначе за боклук. И то не какви и да е листа, ами кленовите такива. За нас те са познати, заради супер вкусния и сладък кленов сироп. Японците пък са измислили нов начин да ги приготвят - като ги панират в добре познатата панировка "темпура".

 
Тази рецепта изглежда, че ще навлезе като деликатес в живота на жителите на град Осака. Някои специалисти от града запазват листата за една година, като ги съхраняват солни бани. Това обаче важи за по-напредналите майстори на панираните кленови листа. Останалите рецепти са съвсем обикновени и не изискват специално време. А напротив – могат да се приготвят веднага.

 

Ако сте любопитни как се панират листата, веднага ще ви запознаем с метода. Всъщност, повечето от вас сме сигурни, че са наясно с панировката "темпура", но да я припомним за останалите.

 

Панировка "темпура":

 

1 разбито яйце

1 ч.ч. студена вода

1 ч.ч. пресято брашно

 

А листата се панират по стандартния начин. Първо се забърсват с мокър парцал, след това се топят в добре разбитата панировка и се пържат в сгорещено олио. Отцеждат се от мазнината и се сервират.

 

Вижте и снимките, които ще ви се видят много вкусни, макар и да сте имали съмнения в началото :)

 

Източник: hankyu.co.jp

 

Източник: Anja Steinli


Източник: Otowa Wedding

 

Източник: Bert Kimura

 

Източник: hankurealty.jp

Рецепти