Зелената фея в бутилка
от Милена Димитрова | 21 май 2013
Неслучайно абсентът е любимата напитка на Хемингуей

Неслучайно наричат абсента "зелената фея" - високо алкохолната напитка открай време е асоциирана с почти алхимични свойства.

 

Мистериозността на абсента до огромна степен се дължи на факта, че в периода 1915 - 1990 г. производството му в Европа и САЩ е изцяло преустановено.

 

Именно през 90-те Франция, Швейцария, Испания и Чехия решават, че законите, забраняващи производството на вълшебното питие, трябва да бъдат пренаписани. И така абсентът отново се появява на алкохолния хоризонт!

 

Какво толкова вредно или опасно може да има в напитка, направена от пелин, анасон и копър?

 

Всъщност към списъка със съдържащите се в абсента билки може да се включат корени от ангелика, листа от росен, кориандър, вероника, хвойна, индийско орехче, или пък някоя друга планинска билка. Все полезни и зелени съставки.

 

Тогава откъде идва идеята, че абсентът е психоактивно вещество, което може да доведе човек не само до пристрастяване, а направо до лудост?

 

От съдържащото се в горчивия пелин съединение туйон, което е класифицирано като психотропно. За щастие, количеството на туйон в модерния абсент е строго контролирано.

 

Какъв точно абсент обаче са си пийвали Ърнест Хемингуей, Винсент Ван Гог, Оскар Уайлд, Ги дьо Мопасан и много други личности на перото или четката, не можем да кажем със сигурност!

 

11566

 Винтидж реклама на абсент. Източник: Wikipedia

 

Всъщност споменаването на Хемингуей и абсент в едно изречение не би трябвало да е изненада за никого. Абсентът присъства в почти всяко произведение на писателя. Така например в "За кого бие камбаната" протагонистът се обръща към абсента поради липсата на друг качествен ликьор.

 

11559

Автор: Виктор Олива, "The Absinthe Drinker"

 

Присъствието на абсент в библиографията на Хемингуей е любопитно най-малко поради факта, че напитката вече е била забранена по времето, когато той е бил тийнейджър.

 

Вероятно писателят предвидливо се е зареждал със "зелената фея" при многократните си посещения на Куба и Испания.

 

Американският писател е автор не само на гениални текстове, но и на "смъртоности" коктейли. "Death in the Afternoon” ( буквален превод "Смърт в следобедните часове") не е само негов роман, а и абсентов коктейл, изобретен от писателя. Известен е още като "Шампанското на Хемингуей", а как точно се приготвя и консумира, може да научите тук.

 

Стандартното сервиране на абсент включва бучка захар, специална лъжица и вода. Трябва да отбележим, че масовият абсент, който се продава в магазините за алкохол, няма нищо общо с домашно приготвената напитка.

 

11556

Снимка: Thinkstock/ Guliver


Чудесен вариант на последната опитахме в един малък и много симпатичен абсент бар, сгушен в стара къща в чаршията в Скопие.

 

А ако много харесвате нашите статии, просто ни последвайте във Фейсбук!

Рецепти