Здравословни пуканки в домашни условия
от Kulinar.bg | 13 май 2015
С които можем и да отслабнем

Обичате пуканки, нали? То кой не обича.

 

Вече сме наясно, че тези които се продават в пакетче, предназначено за почти мигновено използване (само след като сме го пъхнали във вредната микровълнова), са меко казано боклук.

 

По тази причина вече започнахме да мислим за пуканките като за вредна храна, която не бива да ядем. Но това не е съвсем така – пуканките са вкусни и полезни , просто завиди от това как са приготвени и овкусени.

 

Пуканките, имайки предвид произхода си, са естествен източник на витамини А, В, Е, желязо, цинк и магнезий, антиоксиданти, предпазващи от различни болести – диабет, сърдечни проблеми, рак, дегенеративни процеси, свързани с проблеми на костната система.

 

Освен това са нискокалорични – една чаша с пуканки има едва 39 калории и 0.3 г мазнини. Не е ли прекрасно?

 

Ето как да си направим здравословни пуканки у дома: пукнете ги на тиган и ги поръсете с нискокалорични подправки. Ако ги оваляте в масло или топено сирене, тези пуканки вече не могат да се сложат в графата "диетични".

 

А ето и няколко варианта за поръска на пуканките, за да станат още по-неустоими, без това да добавя калории към менюто ни за деня.

 

Пикантна

 

Малко сол, къри на прах, чесън на прах, куркума, кориандър. Смесете и оваляйте пуканките.

 

Италианска

 

Зехтин, джоджен, босилек и малко пармезан се смесват и с тях се поръсват пуканките.

 

Люта

 

Сол, пипер, чили, кайен пипер – разбърквате и поръсвате пуканките. Но бъдете внимателни. Тази комбинация е взривоопасна.

 

Сладка

 

Малко масло (с намалено количество мазнини), канела, мъничко кайен пипер и какао. Интересна комбинация за експериментатори.

 

Още малко информация за това как можем да си направим пуканки у дома.

Рецепти