Защо да върнем обществените чешми в парковете?
от Kulinar.bg | 04 август 2015
Една полезна, но позабравена практика

Само преди 15-тина години по градинките и парковете имаше красиви чешмички, от които всяко дете пийваше спокойно вода.

 

След това настъпи момент, в който нито една от тези чешми не бликаше студена вода, а самите чешмички просто останаха като паметници на едни отминали времена. Напоследък се наблюдава тенденция към връщане на тази практика, но все още не достатъчно.

 

И за да не ни обвините в прекалена носталгия, бързаме да кажем, че тези разсъждения/спомени са провокирани от една позиция на учени от различни здравни организации на територията на САЩ.

 

Да, явно и там проблемът с питейната вода в парковете е налице.

 

Оказва се, че водата от обществените чешми е много по-полезна от бутилираната. И това се обяснява лесно с вредата от пластмасовите бутилки, за която стана ясно.

 

Много от младежите в днешно време не се доверяват на водата в обществените чешми. Предпочитат бутилираната вода, дори биха избрали газирани напитки пред възможността да пият от обществена чешма. Което доста допада на производителите.

 

 

На площад Трафалгар в Лондон е построена една обществена чешма за радост на лондончани и многобройните гости на града. Много от старите обществени чешми в Лондон стоят неизползваеми (познато, нали?).

 

32330

 youtube.com

 

Явно всички, отговорни за градското планиране на развитите градове, включително и у нас, трябва сериозно да се замислят за връщането на тази очевидно полезна за здравето практика с достъпните обществени чешми.

 

По този начин ще защитим здравето си и ще запазим градовете (а и планетата) чисти.

 

Рецепти