Започва Коледният пост – няколко идеи за постни ястия
от Kulinar.bg | 15 ноември 2012
Фаворит на Kulinar.bg е постният гювеч

От днес започва 40-дневният Коледен пост. Този период, който приключва с постната трапеза на Бъдни вечер, се нарича още Малка четиридесетница. Голямата е преди Великден. 


Ако сте решили да се придържате към църковните правила, в следващите дни до Коледа не трябва да консумирате никакви продукти от животински произход. От менюто са изключени всички видове меса, мляко, сирене и кашкавал, яйца.

 

Все пак на Никулден (6 декември) се хапва риба, при това е не само позволена на този празник, но и традиционно задължителна.

Също така могат да се използват олио и вино по време на целите пости, с изключение на сряда и петък.

Болните хора, бременните жени, кърмещите майки, малките деца не е задължително да спазват стриктно ограниченията. На практика това не е задължително за никого, особено ако човекът не е решил сам за себе си да съчетае ограниченията в хранителния режим с по-смирено и добронамерено поведение, което всъщност е основната идея на поста.

 

Ето и нашите предложения за постни ястия, с които можете да разнообразявате менюто си, ако спазвате канона. На първо място (според нашата собствена класация) поставяме постният гювеч. За него са ви нужни патладжани, тиквички, домати и чушки. Рядко се случва да се получи изключително вкусен, така че вероятно и без много опит в готвенето бихте постигнали страхотен резултат.

С особена почит се отнасяме и към чорбата от боб по манастирски. Ястието става особено апетитно и носи със себе си духа на традиционния български дом – врящата чорба на печката, запотените кухненски прозорци, зад които вилнее есенно-зимният вятър.

И когато говорим за боб, ни хрумва и тази рецепта, която ни е особено любима независимо от сезона – пълнени чушки с боб. Нашето предложение е в приготвянето ѝ да включите и орехови ядки, но спокойно може да минете и без тях.

 

В този контекст няма как да не споменем и картофената яхния, а сред по-екстравагантните рецепти ви обръщаме внимание на салатата от червено цвекло с портокали


Изобщо, изборът на вкусни постни ястия не е никак малък. Спазването на ограниченията се оказва по-лесно отколкото изглежда, остава да осъществим и главната цел на поста – обръщане към себе си и постигането на хармония в отношенията, поне за малко. 

още по темата
Рецепти