Заместители на яйцата в печенето
от Kulinar.bg | 09 юли 2014
Ако здравето или диетата го налага

Хранителните алергии, или непоносимост, интолерантност, както още се наричат, са все по-често срещани.

 

Знаете, че глутена е една от съставките в храната, която може да предизвика доста неприятности.

 

Непоносимосттта към него може да е много силно изрезена. Това предполага спазването на строга диета. Друг хранителна непоносимост може да бъде към яйцата, или по-скоро към белтъците.

 

Това ни отвежда до проблема – с какво могат да се заменят яйцата в рецептите. Знаете че яйцата са спойката в повечето ястия. Но има няколко заместителя, които биха могли да свършат добра работа.

 

Е, ако случаят е такув, че трябва да се комбинират безглутенова диета и такава без яйца, тогава нещата стават доста по-сложни.

 

Трябва да знаем, че махането на яйцата от рецептата, могат да попречат на втасването (където се налага). Можете да добавите ½ лъжичка повече бакпулвер в тези случаи, за да не се получи твърде гъсто тесто. Повечето от следните предложения са подходящи за веган диета.

 

Заместването на яйца с други продукти трябва да не пречи на осъществяването на рецептата.

 

Семена: 1 с.л. смлени или цели семена от чиа или ленено семе, накиснати за 15 минути във вода.

 

Плодове и тиква: ¼ чаша смачкани банани, авокадо, варена зимна тиква, пюре от картофи, пюре от сини сливи, плодово пюре и др.

 

Нишесте: всеки източник на нишесте ще спои печивото. В това число и брашната от тропически растения.

 

Припомнете си и любопитното растение маниока. От него се приготвя и брашно. Сложете 2 с.л. нишесте за всяко яйце.

 

Желтатин: но неовкусен желатин. Разтоврете 1 с.л. в 1 с.л. студена вода. Добавете в 2 с.л. вряща вода и разбъркайтек, докато се образува пяна.

Рецепти