Ето защо в България имаме проблем с килограмите
от Kulinar.bg | 30 май 2013
Запознайте се с мнението на един реномиран специалист

Според думите на проф. д-р Донка Байкова, ръководител катедра "Превантивна медицина" в медицинския университет - София и заместник-председател на Българското дружество по хранене и диететика, българите не са с наднормено тегло заради преяждане, а поради неправилен режим на хранене, предаде iNews.bg.


За пример тя дава факта, че мнозинството българи не се хранят по цял ден, вследствие на което "наваксват" на вечеря.


Организмът реагира на този "режим", започва да си прави резерви и създава депа, разкрива специалистът. "Минат ли хранителните вещества в мастни енергийни депа трансформацията им в енергия и изгарянето са много трудни - който не е отслабвал, той не знае за какво става дума", отбелязва проф. д-р Байкова.

 

Специалистката припомня, че йо-йо ефектът, който се получава при резки промени в килограмите, е изключително вреден за здравето.

 

В тази връзка, проф. Байкова съветва стягането за морето да започне отрано и да не включва гладуване, а правилно изградена диета. По този начин, в рамките на 2-3 седмици човек лесно може да свали няколко килограма, без да увреди здравето си.

 

Тя препоръчва на вечеря да не се консумират въглехидратни храни - картофи, зърнени и бобови. Те са подходящи за обяд, тъй като вечер излишните въглехидрати се преобразуват директно в мазнини.

 

Проф. Байкова набляга и на това, че българите трябва да внимават с добавките в храните и особено с прословутите Е-та и признава, че има все още много спорове около тези субстанции, макар част от тях да са официално признати за безопасни. 

 

Също така, не е никак сигурно как се метаболизират от организма различните комбинации от стабилизатори и консерванти, които приемаме с различните храни. Ето защо е много важно да внимаваме с Е-тата. Какво още има да каже специалистката – тук.

 

Рецепти