Естерхази - торта с кралска аристократичност
от Kulinar.bg | 08 май 2014
Вкусна традиционна торта от времето на Австро - Унгарската империя

Днес искаме да ви разкажем за една прекрасна торта на име Естерхази. Първото нещо, което трябва да споменем е, откъде идва вкусният десерт.

 

На някои места ще прочетете, че е унгарско творение, на други австрийско. Но имайки предвид общото им минало по време на Австро – Унгарската империя, едва ли е голяма изненада този спор.

 

Интересното и необичайно име за тортата идва от принц Пол Трети Естерхази де Галанта (1786 – 1866). Той е бил член на династията на Естерхазите и дипломат в империята.

 

Историята, която ние предпочитаме, е, че тортата е дело на стари сладкари от Будапеща.

 

Рецептата за торта Естерхази датира някъде от втората половина на 19 век. Малко по-късно се превръща в една от най-обичаните и най-известните торти в цялата Австро – Унгарска империя.

 

Накратко, това, което съставлява вкусният десерт е млечен крем, с добавен коняк или есенция от ванилия. Този крем е грижливо обгърнат от няколко слоя бадемово тесто.

 

Тортата се украсява с фонданова глазура. И може би най-отличителният белег – шоколадовата украса. Тя е във формата на мрежа или паяжина, по-скоро.

 

В различните рецепти ядките могат да се променят според вкуса. На някои места в Унгария можете да опитате торта Естерхази с орехи. Но това не е притеснително, вкусът няма да се влоши, определено.

 

Основата на тестото и пълнежа на популярната торта са дали възможност за създаването на различни десерти, също толкова вкусни.

 

Тортата се предлага в неизменната кръгла форма, но има и вкусни десертчета, които се предлагат на квадрати. Вариантите са много, наистина.

 

Пролетта е прекрасно време за една почивка в Будапеща. А първото кафе в красивата столица трябва да се изпие в комбинация с традиционната торта Естерхази, ако ни позволите да дадем този съвет :)

 

Ако сме ви заинтригували с тази рецепта, то можете да си я приготвите у дома, следвайки тази рецепта за торта Естерхази.

 

Рецепти