Дафинов лист - видово разнообразие
от Kulinar.bg
Листата на лавъра са честа подправка, която се ползва от средиземноморската кухня

Дафиновите листа са силно ароматни листа на няколко вида растения от семейство Лаврови.

 

Дафиновите листа се използват в готварството пресни или сушени.

 

Средиземноморски дафинов лист

 

Листата на лавъра са честа подправка, която се ползва от средиземноморската кухня за супи, ястия, пастети, яхнии, туршии.

 

Калифорнийски дафинов лист

 

Познато е още като Орегонска мирта. Подобен е на средиземноморския, но има по-наситен вкус.

 

Индийски дафинов лист

 

Този вид има подобен аромат на канела, но малко по-слаб. На външен вид прилича на дафиновия лист, но употребата му в готварството се различава, поради близката миризма и вкус с китайската канела (касия).

 

Индонезийски дафинов лист

 

Растение отново от семейство Миртови, които обаче не са известни в Европа. Използват се най-вече за ястия с месо и по-рядко за зеленчуци.

 

Всички видове дафинов лист имат и много полезни вещества – манган, калций, калий, фосфор, магнезий, желязо, натрий и цинк. Всички те са необходими за правилната функция на различните органи.

 

Тъй като подправката стимулира храносмилателната система, някои твърдят, че прекомерната употреба може да предизвика стомашен дискомфорт.

 

 

Рецепти