Да си приготвим вкусен мармалад!
от Kulinar.bg | 15 септември 2014
Разнообразни рецепти с различни плодове

Наред с всички туршии, които ви показваме тези седмици, няма как да подминем и една от най-любимите ни зимнини – мармаладът.

 

Това плодово изкушение е сред фаворитите ни, защото се прави бързо и има много приложения. Много често, когато приготвяме сладкиши – различни кифлички, рула или кексове, за плънка използваме точно мармаладът. В комбинация с орехи, разбира се.

 

Освен това, той е перфектен, когато е намазан просто на една филийка с масло. Непретенциозно сладко със страхотен вкус. Какво по-хубаво от това?

 

Видовете мармалад са изключително много. Може да си приготвите, какъвто си поискате, според любимите си плодове. Има мармалади, които са само от един вид плод, има и такива, които са от микс от плодове.

 

Безспорно, най-известният мармалад е шипковият. Вкусното удоволствие може да бъде приготвено в домашни условия. Количеството на шипките е в зависимост от желаното количество мармалад. Същото се отнася и за захарта. Технологията повелява шипките да се почистят и сварят до пълно омекване.

 

Претриват се през рядко сито, за да се махнат семките и люспите им. След това отново се прецеждат няколко пъти, но през гъсто сито. Финалната каша трябва да е фина и без семки, люспи и власинки. Отново се вари, докато не се превърне в апетитен, ароматен мармалад.

 

Днес обаче ще ви покажем какви други видове мармалад може да си приготвите. Разнообразието от плодове ще ви хареса, сигурни сме.

 

Мармалад от касис

 

Това предложение звучи много ароматно и вкусно. Касисът е плод, наситен с много силни вкусове. Затова, дори и на мармалад приготвен, е просто перфектен. В комбинация с малко захар и лимон, се получава супер вкусно.

 

Неварен мармалад

 

Невареният мармалад е екстравагантно предложение, защото по принцип мармаладите се варят. Това им е запазената марка. За това предложение обаче имате нужда само от пасатор. Плодовете и захарта се разбиват и после се слагат в буркани, които, разбира се, се стерилизират.

 

Мармалад от сини сливи и ябълки

 

Доста често мармаладите се приготвят от ябълки и сливи. След шипковия мармалад, те са най-разпространени. И това е така, защото се получават наистина добре. Отново сварени със захар и прецедени през гевгир, плодовете се превръщат във вкусно сладко.

 

Мармалад за непосредствена консумация

 

Ето на това се казва бързо предложение. Рецептата е много хубава, а най-добрата част от нея е, че може да консумирате мармалада веднага. Ако пък не искате, има вариант да го затворите в буркани и да го стерилизирате. Отново става страхотен!

 

Мармалад от грозде

 

Ако имате лоза и трябва да оберете гроздето за вино, не пропускайте да си отделите малко от продукцията, за да си приготвите мармалад. Ще стене наистина вкусно и цяла зима ще му се радвате. Ако пък нямате лоза, нищо не пречи да се възползвате от гроздето на пазара.

 

Мармалад от круши, праскови и ябълки

 

Преди прасковите съвсем да изчезнат от пазара, не пропускайте да си приготвите този хубав мармалад, който събира в едно праскови, ябълки и круши. Предложението със сигурност ще допадне на вас и на цялото ви семейство.

Рецепти