Захаросани портокалови кори за украса на сладкиши
от Kulinar.bg | 10 септември 2014
Могат дълго да се съхраняват във фризера

Вместо да купуваме онези лимонови и портокалови резенки от магазина, по-добре е да си приготвим истински захаросани портокалови кори.

 

Като си помислим, че корите от портокалите отиват безславно в кофата за боклук и ни става тъжно...

 

Вместо това можем да направим чудесна украса, която да ползваме за сладкиши или да украсим което и да е кулинарно творение.

 

Преди да преминем към конкретните действия, нека кажем, че е добре да използваме корите на месести портокали. Изберете гладки портокали, без следи от наранявания по тях.

 

Обелете кората на 6 портокала на жулиени, използвайки остър нож за плодове. Сложете вода в дълбока тенджера, трябва да покрива корите напълно. Варете за 2 минути. Сменете водата и повторете това 5 пъти.

 

След 3-тото варене, прехвърлете корите в студена вода, за да се охладят толкова, колкото да можете да ги пипате. Отстранете месестата бяла част от вътрешността на портокаловата кора (плъзгайки ножа по дължината на кората, трябва да остане само тя).

 

*Много по-удобно е да се направи на този етап, когато корите са омекнали, отколкото в началото.

 

След петото варене, отцедете корите, сложете в гевгир над мивката или голяма купа.

 

През това време пригответе лесен захарен сироп.

 

Трябват ви 4 чаши захар, 2 чаши вода, 2 супени лъжици лимонов сок. Сложете на котлона и оставете да се загрее, разбърквайки, за да не залепне захарта и едновременно с това да се разтвори по-бързо. Когато заври, намалете котлона и оставете около 15 минути.

 

След това слагаме портокаловите кори в сиропа и оставяме за 1 час на котлона. Изключете котлона и оставете да се охлади. Нека коричките да престоят в сиропа за през нощта.

 

На сутринта ги извадете и отстранете сиропа от всяко парче с помощта на пръстите си. Извадете ги на решетка и оставете за 24 часа, за да се изсушат.

 

 

Сложете кристална захар в чиния в оваляйте всяка коричка в нея.


Остава да ги приберем в добре затварящ се контейнер във фризера.


И така портокаловите кори могат да участват в украсата на различни торти и сладкиши, коктейли, или дори да си ги хапнем като самостоятелен десерт :) Отнема малко повече време за направа, но си заслужава.


В случай, че не можахте да си представите точно как се прави, хвърлете едно око и на видеото за захаросани портокалови кори.

 

Рецепти