Грог
от Kulinar.bg
Старата моряшка напитка се превръща в любимо и ароматно питие

Грог е алкохолна напитка с много разновидности и варианти. В основата си е смес от вода (или слаба бира) и ром и има изключително интересна история.

Грогът носи името на Едуард Вернън – адмирал в Кралския военноморски флот. По онова време моряците имали право на 237мл дневна дажба ром, която те изпивали чисто или събирали няколко поредни дни, след което изпивали всичко наведнъж. Това често създавало неприятности между моряците на борда, затова адмирал Вернън или Стария Грог, както го наричали моряците, заради дрехата grogram, която винаги носел, въведел правило ромът да се разрежда с вода.

Към рома прибавили вода в съотношение 1:4 и напитката се предоставяла на два пъти, преди обяд и след края на работния ден. Новата напитка станала част от официалния устав на Кралските военноморски сили през 1756 г. и се прилагала цели 2 века.

В последствие започнали да прибавят лимонов сок или сок от лайм, за да намалят неприятния вкус на застояла вода. Това е и една от причините моряците на адмирал Вернън да бъдат по-здрави от останалите от флотата. Ежедневната доза витамин С ги предпазвала от болести, особено скорбут.

 

Не след дълго тази практика се пренесла и в американската флота, като заменили вносния ром с произведено от тях уиски. Така рецептите за грог се увеличили и започнали да се прибавят най-различни аромати. За класически вариант на грог от Кралската флота се счита микс от лимонов сок, вода, ром и канела, а карибския вариант включва още сок от грейпфрут, портокал и мед.

Грогът е чудесна напитка, която ще ви сгрее в зимните дни. С малко въображение можете да превърнете вечерите си в ароматно приключение и да опитате от прословутата моряшка напитка. Трябва ви единствено ром (или предпочитан от вас алкохол) и желание да експериментирате. В свързаните рецепти ви предлагаме някои примерни съчетания.

Рецепти