Грейви или разнообразие от сосове
от Kulinar.bg
За различните видове, които влизат в тази категория

Сос Грейви често се приготвя от изтичащите сокове от месото или зеленчуците по време на готвене. В Северна Америка с това име се обозначава голямо разнообразие от сосове. Грейви може да бъде оцветен, подправен или осолен по желание.


Обикновено се сервира към печени ястия, пържоли, ориз или картофено пюре. Най-често се приготвя като към соковете от печеното се прибави брашно или бешамел за сгъстяване като непрекъснато се разбърква, за да не загори.


Добавя се вода, сметана или комбинация от двете по избор.


След като се постигне желаната гъстота на соса, се оставя за около 5 минути да покъкри. Подправя се на вкус. В зависимост от вкуса съществуват Лучен грейви сос, който се прави от кромид лук, смесен с вино.


Грейви за яйца, сервиран върху бисквитки. Използва се за гарнитура към закуската в Северна Америка и Великобритания. Зеленчуков грейви сос, или още наричан вегетариански, се приготвя от соковете на печени зеленчуци.


Един хубав и бърз сос може да се направи от всеки бульон, към който да се прибавят брашно и малко масло. Грейви може да бъде и сладък – масло, брашно, какао на прах и понякога малко захар.


И ето, имаме шоколадов грейви сос.


Сосът обикновено се хапва с всякакъв тип месо, може да е плънка за Йоркширски пудинг или дори в сандвич.


Във Великобритания, неделното печено е немислимо без сосът грейви.


Както повечето неща в кулинарията, и тук се изисква въображение и изобретателност, които неминуемо носят и разнообразие, от което всеки има нужда понякога.

Рецепти