Горчивите храни, които непременно трябва да ядем
от Kulinar.bg | 27 октомври 2015
За да сме здрави

Вече сме говорили по въпроса, че горчивото всъщност е полезно. Но сега, за да затвърдим казаното, ще увеличим списъка с горчивите храни, които са полезни за здравето ни.

 

Горчивите храни забързват метаболизма. Имат прочистващо действие, което е много важно за здравето на организма. А какво по-хубаво от това да се прочистим по естествен път.

 

За тази цел трябва да се обърнем към горчивите храни, но естествено горчивите такива.

 

Куркума – подправката без, която нито едно индийско ястие не може. Естествен начин да спрем възпалителните процеси, да регенерираме чернодробните клетки и да прочистим кръвта. Не бива да се прекалява обаче, защото рискуваме да вгорчим вкусната гозба. Почти на всичко, в което има ориз, може да се добави.

 

Къдраво зеле – пълно с антиоксиданти, калций, витамини, което са си едни доста основателни причини да добавим това зеле в храненето си.

 

sxc.hu 

 

Горчив пъпеш – не се среща по нашите географски ширини, но пък ако сте на място, където можете да го хапвате, то определено трябва да го направите. Хората, включващи горчивият пъпеш в менюто си, са дълголетници. Той има антибактериални свойства и подпомага функцията на имунната система.

 

Артишок – горчивината в него е осезаема не за всеки. Тоест не всеки усеща по еднакъв начин горчивината в артишока (същото е и с брюкселското зеле). Така или иначе той се нарежда в нашия списък с горчиви, но полезни храни. Енергизира тялото и регулира нивата на кръвна захар. В състава си има желязо, магнезий и витамин В.

 

А сега си припомнете кои са останалите горчиви и полезни храни в списъка.  

Рецепти