Гозбите на баба в околосветско пътешествие
от Мария Ангелова | 16 януари 2013
Проектът на един италиански журналист и фотограф

Към бабите си таим едно особено чувство на благодарност и уважение. С умиление си спомняме как с нетърпение чакахме посещенията при тях като деца.


С баница ли ще ни посрещнат? С ароматна бобена чорба? Или дори с най-вкусните мекици на света?

 

А какво приготвят бабите в Нова Гвинея? Или в Танзания?

 

Един италиански журналист и фотограф тръгва на околосветско пътешествие, за да провери. „Деликатеси с любов“ е фотопроект на Габриеле Галимберти, който отдава заслуженото на всички баби по света и на тяхната любов към добрата храна.


Като естествено започва от своята. Баба му Мариза не пропуска да му сготви прочутите си равиоли преди Габриеле да поеме на път.

 

Всъщност основна причина за пътуването му е проект за каучсърфинг, по който работи за италиански вестник, но в движение се заражда и идеята за бабините вкусотии. Така Габриеле се превръща в любопитен и гладен внук за много баби, които среща за 18-те месеца на своето пътуване.


4437

Хаити. Фотография: Габриеле Галимберти


Той се обръща към естествената им грижа към готвенето, както и към неизбежната гордост от най-добрата им рецепта, за да ги убеди да приготвят най-доброто, на което са способни в кухнята. В Аляска това означава пържола от лос, в Малави – гъсеници, в Индия - вкусно, но безумно лютиво къри с десет подправки, във Филипините – супа от акула.


4436

Занзибар. Фотография: Габриеле Галимберти

 

Габриеле се завръща от пътешествието си с готварска книга с подробни рецепти с основни съставки: любов, фотография и пътуване.


4435

Армения. Фотография: Габриеле Галимберти


Още любопитни факти за пътуването и света ще откриете в Peika.bg!

Рецепти