Галангалът - близнак на джинджифила
Стар познайник на тайландската кухня

Галангалът, билка подобна на джинджифила и куркумата, принадлежи към семейство коренови.

 

Познат е още като "Близнак на джинджифила" и се използва най-често в кухнята на Югоизточна Азия, особено в Тайланд. Името галангал произлиза от китайската дума за "джинджифил".

 

Ботаническото му име е "Алпийска галанга". Коренът е познат с многобройните си ползи за медицината и здравето. Това е причината да бъде използван от много хомеопати и професионалисти в областта на здравеопазването.

 

Ето някои от благоприятните му въздействия върху здравето. Галангалът съдържа противовъзпалителни вещества, за това се използва за лечение на артрит и ревматоиден артрит.

 

Също така спомага за облекчаване на дискомфорта при стомашни възпаления и язва. За да се справите с морската болест и гаденето, сдъвчете няколко парченца от пресен галангал.

 

Галангалът съдържа множество антиоксиданти, което го прави ценен за намаляване вредата от свободните радикали и други токсини в тялото.

 

Ако искате да подобрите кръвообращението в тялото си, е добре да включите галангал в диетата си. Ако страдате от диария, може да сдъвчете парченце галангал за бързо облекчение.

 

Той не само е богат източник на желязо, натрий, витамини А и С, но и съдържа флаваноиди и фитоекстракти.

 

Рецепти