Вълшебни уреди: Машината за хляб
от Kulinar.bg | 14 декември 2012
Домашно приготвеният хляб не съдържа консерванти

Машината за хляб, или домашната хлебопекарна, е кухненски уред, който се състои от фурна, лопатки за смесване, контейнер, нагревател и цифров дисплей. Първата машина се появява в Япония през 1986 година, като към днешна дата все повече домакини от цял свят се възползват от нейното удобство. А и какво по-чудесно от прясно опечен хляб, по ваш собствен вкус и без консерванти?

 

За да си направите хляб, необходимите съставки се поставят в пригодения за това контейнер (който е подвижен и се изважда) в определен ред.

 

Редът на продуктите наистина е важен, защото маята се „активира“ от прибавянето на водата, така че двете трябва да се държат разделени до стартирането на програмата.

 

За приготвянето на един хляб, на машината й трябват няколко часа (между 3 и 4). Някои нови модели имат опция за бързо изпичане (fast bake). Първо се прави тестото с помощта на педалите (или ръчките), след това се определя температурата и чак тогава започва изпичането.

 

Ако решите да си закупите такава (или си я пожелаете като подарък за празниците), трябва добре да се запознаете с инструкциите й за работа, тъй като, въпреки общите им характеристики, различните машини си имат различни особености.

 

 3598

 

Другото нещо, което трябва да имате предвид, е, че домашно приготвеният хляб се разваля много по-бързо от закупения от магазина. Както казахме, в него няма консерванти, така че най-добре хлебчето да си отива с принадлежащето му блюдо.

 

 

Новите машини за хляб са снабдени с таймери, така че дори ще можете да контролирате стартирането на процеса. Зареждате я преди лягане, а рано сутрин ви очаква мек, топъл хляб. Обикновено хлебопекарните стават и за приготвяне на тесто за пица. Стават и за печене на козунаци.

 

 3600

 

Към тестото за хляб могат да се прибавят различни добавки, така че свободата на експериментиране наистина е голяма.

 

Ето тук пък може да се запознаете с различни изгодни модели на машината за хляб.

Рецепти