Вкусен празник: Национален ден на палачинката
от Kulinar.bg | 04 март 2014
Празнуваме го именно днес, черпим ви с 10 рецепти по повода

Обичате палачинки, нали?

 

Задаването на този въпрос е направо излишно – поне ние досега не сме срещали личност, която да не облизва устни при вида на топли, току-що приготвени палачинки, поднесени с домашно сладко.

 

Или пък с мед и орехи, банан и шоколад. Защо не и със солена плънка?

 

Подобно на поничките, които могат да се похвалят с най-разнообразни рецепти в различните точки на света, палачинките също са национално кулинарно богатство.

 

В САЩ дори са им посветили днешния ден (4 март), който се празнува като Национален ден на палачинката.

 

Преди време споделихме с вас корейския начин за приготвяне на палачинката, която там се нарича чон. Предлагали сме ви и други рецепти и хитрости, с които да разнообразите рецептата. Помните ли апетитните тирамису палачинки?

 

Преди да се потопим във вкусните национални рецепти за палачинки, с които ни изкушават колегите от Peika.bg, нека направим кратка историческа справка.

 

Още древните гърци приготвяли палачинки, които наричали tēganitēs, tagēnitēs или tagēnias. Коренът и на трите думи е tagēnon, което в превод ще рече тиган за пържене. Първите сведения за палачинки откриваме в трудовете на поета Кратин от 5 век пр. Хр.

 

Древногръцките палачинки се приготвяли с пшенично брашно, зехтин, мед и подквасено мляко. Сервирали ги на закуска. Понякога използвали и брашно от спелта (шпелта).

 

Староанглийската дума за палачинка пък се появява някъде през 13 век.

 

А сега ви предлагаме да изострите апетита си чрез вкусната галерия в Peika.bg.

Рецепти