Варени яйца, ама на фурна
от Kulinar.bg | 11 март 2014
Във форма за мъфини

Ако и вие сте фенове на варените яйца, като нас, то това е вашата статия! Показвали сме ви какви ли не трикове с яйца.

 

Хем бъркани, хем варени яйца, например, е нещо, с което можете да изненадате семейството си следващия път, когато се чудите какво да приготвите за закуска.

 

Но ние имаме още една супер интересна идея за вас. Хем варени, хем печени яйца. Ха, стана ли ви интересно?

 

Тук идва време да кажем, че ще ви е нужна и форма за мъфини. Става все по-интересно. Можете да "сварите/опечете" толкова яйца, колкото формички имате.

 

Това, което трябва да направите, е да сложите по едно яйце във всяка, за да не се търкаля из фурната и да печете за 30 минути в предварително загрята фурна на 160-180 С (в зависимост от спецификата на печене на вашата фурна). Идеята е страхотна! След като сложите яйцата във фурната имате половин час за себе си.

 

22157

 Снимка: TheBulabBag

 

Забележка: След като сте изпекли яйцата, по черупките ще се появат малки кафяви петна. Но, когато ги сложите във вода, те ще изчезнат.

 

Сложете лед в голяма купа. Сложете яйцата във водата, ако не можете да ги пипнете с ръце, използвайте голяма лъжица. Това помага на процеса на готвене да спре. Оставете ги за 10 минути да се охладят и ги извадете, след това може да ги обелите.

 

Черупките на яйцата се отделят далеч по-лесно, отколкото когато сме ги варили. Това улеснява доста целия процес. Всички знаем колко е досадно да белим яйце, а черупката да се чупи на миниатюрни парченца, което да ни пречи да си хапнем така желаното яйце.

 

Жълтъкът, на така приготвеното яйце, става кремообразен, което го прави много апетитен.

 

Някои може да каже, че половин час е далеч повече от времето за варене на яйца и ще бъде прав. Но пък начинът е интересн и различен. А, както винаги сме казвали, готвенето трябва да бъде забавно и разнообразно за нас.

 

Рецепти