Брънч - шареният закускообяд
от Камелия Маринова | 12 ноември 2013
Късна закуска или ранен обяд за почивните дни

Ако се чудите как да прекарате времето със семейството или приятелите си през уикенда, няма нужда да търсите повече идеи. Най-доброто предложение вече е пред вас – брънч.

 

Не знаете какво означава? Брънч е смесица между "breakfast”( закуска) и "lunch” (обяд), т.е. закускообяд или обекуска. Думата е чуждица и за нейна родина се смята Англия.

 

Според списание "Punch” терминът се появява още през далечната 1895 година в статия на Гай Берингър за "Hunter’s Weekly”.

 

След това закускообяда започва да се превръща в жаргон на английските студенти и описва обилното им ядене през уикенда в часовете между 11:00ч. и 14:00ч.

 

Макар и с английски корени, брънч е по-известен в САЩ и Канада. Той олицетворява типичните за американците неделни събирания на цялото семейство. На тези традиционни срещи обикновено всички заедно приготвят храната, докато децата им си играят около тях, след което се събират на масата за една късна закуска или ранен обяд.

 

18181

 

Идеята на брънч е да се осъществи хранене, което е подходящо за късното ставане през уикендите. Точно заради това, за начало на закускообяда се счита времето след 11:00ч., или някъде преди обед. Краят му варира според настроението на компанията, но за предпочитане е да бъде най-късно до 15:00ч.

 

В последните години редица европейски страни, включително и България, не отстъпват на американците и англичаните, а напротив – насочват бизнеса си в тази посока. Те разпространяват идеята за брънч чрез отварянето на специализирани ресторанти, а почти всеки реномиран хотел предлага закускообяд на гостите си в неделните дни. Така, за около 25 лв. за дете и до 40 лв. за възрастен, човек може да се наслади на вкусна и разнообрана храна като награда за тежката работна седмица.

 

 11056

 

Разбира се, трапезата на брънч е доста обилна, тъй като обединява две дневни менюта. На масата може да се видят най-разнообразни ястия – от пържени яйца с наденички до палачински с плодов пълнеж. Точно поради тази причина, спокойно можем да кажем, че брънч е храненето с най-цветното меню. В него могат да присъстват няколко вида месо, разнообразни млечни продукти, тестени изделия, сладкиши, плодове, зеленчуци, чай и други най-различни напитки. Колкото повече, толкова по-добре!

 

Счита се обаче, че закускообяда трябва да започне с леки храни – плодове, предястия и сладкиши, и да завърши с по-тежки – месо и млечни продукти.

 

 

Сред най-известните ястия, присъстващи на брънч масата, са различни видове кифлички, мъфини и палачинки, плодова салата, киш и пай. От по-тежките предложения най-разпространени са домашно изпечен хляб, бъркани яйца, пържен бекон, всякакви салати с млечен сос, сандвичи и макарони.

 

С напитките нещата стоят по същия начин. Разнообразието е задължително и спокойно можете да си позволите чай, кафе, прясно изстискан сок, млечен шейк и каквото още се сетите.

 

Ето и няколко рецепти за брънч меню, с които спокойно можете да изненадате близките си следващия уикенд:

 

Канелени рулца с глазура


Омлет на фурна


Мъфини с шунка


Плодова салата "Екзотик"

Рецепти