Закуска за вечеря
от Нели Минчева | 11 февруари 2013
С аромат на топли палачинки с течен шоколад

Спомняте ли си времето, когато бяхте малки и сутрин отваряхте очи, предвкусвайки началото на поредния изпълнен с приключения ден. Ден, който обикновено започваше, особено през почивните дни, с аромата на току-що извадени от тигана палачинки, домашни бухти или препечена филийка с разтопени масло и мед.

Днес, семейни или не, вероятно всеки път, когато приготвяте някоя подобна вкусотия, неизменно поне за миг мислено се потапяте в блаженството на детството.

А после се връщате в настоящето и се впускате в безбройните си задължения. Ходите на работа, организирате срещи, почиствате, взимате децата от детска градина или от училище, извеждате кучето, сменяте гумите на колата, обсъждате новата работа на гаджето си и т.н. Е, какво ще стане, ако понякога, само понякога, вместо да бързате към вкъщи, за да готвите и да отметвате задачите си, се приберете спокойно и си направите... закуска.

Представете си - влизате у дома, запътвате се към кухнята с бодра стъпка и забърквате тесто за палачинки. С шоколад. Калорично ли е? Нездравословно? Не е обичайната вечеря? Голяма работа! Кухнята ви ще заухае на детските ви спомени, семейството ви ще се почуди-почуди и ще се включи в спонтанното угощение.

6452

Ще превърнете една прозаична понеделнишка вечер в безгрижна съботна утрин. Ще поживеете за мига. Ще оближете с наслада останалия по лъжичката шоколад. С вече пълни стомаси, ще разделите с любимия човек останалата последна палачинка и заедно ще измиете чиниите.

Кой ще знае, че не сте сготвили някоя засукана манджа със свинско, сос, гарнитура и салата? Кого го интересува?

Ммм, вече ни си приисква да се разбързаме към вкъщи и да последваме собствените си палачинкови фантазии...

И за успокоение на съвестта - това ще се случва само понякога! Рядко и като мини изненадващ празник. Честит понеделник!

Рецепти