Бекон в храната, под една по-различна форма
от Kulinar.bg | 03 август 2015
Ако сте фенове на вкуса на бекона

Какво ще кажете да получите вкус на бекон в храната си, без това да съдържа свинско. Има някои хора, с определени хранителни потребности, които биха се зарадвали на тази храна.


Става дума за един вид водорасли дулсе водорасли. Ботаническото им име е Palmaria palmata. Растат по бреговете на Атлантическия и Тихия океан.


И преди да сте казали "къде пък да ги намерим тези водорасли”, бързаме да споменем, че в някои магазини за био храни се продават в сушена форма. Пускат се във вряла вода и след това се готвят по всякакъв начин. 

 

Не е задължително да сте на специална диета, за да ги опитате. Ако сте фенове на азиатската кухня, то в нея често се срещат рецепти с водорасли. Защо те да не са с вкус на бекон?

 

Установено е, че след като се изпържат, водораслите дулсе добиват вкус на бекон. Звучи, доста интригуващо.

 

Има едно скорошно откритие на учени от университета в Орегон, което позволява отглеждането на нов щам от дулсе във фермите.

 

32313

wikipedia.com 

 

А най-хубавото е, че хранителната стойност на новото водорасло е два пъти по-значителна от тази на къдравото зеле. Има протеин, антиоксиданти и витамини. При всички положения, дулсе водораслите са една добра храна.

 

Това може да се окаже една нова и много печеливша култура, отглеждана във фермите в Орегон.

 

Тъй като импорта на стоки вече не е проблем, то очакваме да видим какво ще достигне и до родния пазар. 

Рецепти