Анасонът и лятото - неразделни
от Kulinar.bg
Aроматът му е познат на мнозина, заради популярната мастика

Тъй като от няколко дни официално навлязохме в летните месеци и консумацията на студени напитки с аромат на анасон се увеличава с бързи темпове, асоциативното ни мислене ни наведе на идеята да ви разкажем за ароматното растение.

 

Анасонът е от семейството на целината и магданоза Сенникоцветни.


Листата му най-често се употребяват за подправянето на салати, а семената пък намират приложение в сладкарството.


Вкусът на растението е сладък, а ароматът му е познат на мнозина, заради популярната мастика, която много успешно разхлажда лятото.


От анасонът се извлича етерично масло, което се използва като суровина за приготвянето на ликьори, разпространена практика по целия свят: арак в Близкия Изток, френските пастис и анисет, добре познатото гръцко узо, мастиката в България и Македония, немския йегермайстер.


Италия, Холандия, Португалия, Мексико, Испания и Турция допълват списъка със страните фенки на анасона. Намира се и едно интересно приложение – няколко капки от анасоновот масло върху лист хартия, пазят от насекоми.


Семената на анасона са специфични и ароматни, използват се в разнообразни рецепти на различните национални кухни. В Англия приготвят десерт от малки шоколадови топчета с пълнеж и аромат на анасон.


Италианските пицеле са традиционни вафлени сладки с аромат на анасон, ванилия и лимон. Растението има интересни и различни приложения.


В заключение излиза, че можете да го намерите в десерта си, в лятната студена напитка, а и да се борите с досадните насекоми. Какво по-хубаво от това?

Рецепти