Ако кафето беше бог, това щяха да са заповедите му!
от Kulinar.bg | 02 март 2014
С други думи, 10-те заповеди на италианското кафе

Много сме писали за кафето и неговите разновидности. И, предполагаме, всъщност сигурни сме, че ще продължим да го правим. Просто защото обожаваме тази божествена напитка, въпреки всички последствия, които носи честата й консумация.

 

Като всяка божествена работа, кафето също си има своите заповеди. Те са написани от неговите богове – топлосърдечните италианци, които обаче търпят малко компромиси по отношение на любимите си кулинарни изкушения.

 

10-те божи заповеди на италианското кафе ни предостави пътешественикът Peika.bg. Нека се запознаем с тях...

 

1. Не пий кафе с мляко след закуска!Горещо мляко след сутрешните часове? В Италия? Просто забравете! Според местните пълният стомах и топлата напитка определено не са добра комбинация. Това е и причината, поради която в Италия капучиното, латето макиато и всяко друго кафе, примесено с мляко, се сервира единствено със закуската. Ако все пак в късния следобед изпитате непреодолима нужда от ароматно капучино, не забравяйте и да се извините на своя сервитьор.

 

2. Не се лигави с кафето! Да си поръчате ментово фрапучино в Италия е равностойно на изискан коктейл в шотландски пъб. Но като всяко друго правило и това си има своите малки изключения. Ако сте в Неапол, непременно си поръчайте кафе ала ночола (лешниково кафе) – еспресо с лешников крем. А в Милано ще впечатлите местните, ако попитате за марочино – капучино, сервирано в малка чаша, покрита с какаов прах, което се прави с млечна пяна и силно еспресо.

 

3. Не си поръчвай еспресо! За италианците това не е дума за всекидневна употреба. Кажете ли просто "кафе", е достатъчно, за да получите своето еспресо, защото тук то е признато истинско кафе.

 

Останалите 7 ви очакват в Peika.bg!

Рецепти