Абсолютно замразена пуйка може да се пече
от Kulinar.bg | 14 декември 2015
По този начин

Как се готви абсолютно замразена пуйка? Да, възможно е!

 

Трябва да знаем и този факт, ако в непредвидени обстоятелства ни се наложи да готвим скоростно, всичко се случва...

 

Нека кажем първо, че замразената пуйка не може да се сравнява като вкусови качества с прясната. Добре е да сложим пуйката в хладилника, за да се отпусне естествено – по 2 часа на всеки 400 грама тегло на птицата. Това е в най-добрия случай, когато имаме цялото време, което ни е нужно, за да изпечем вкусна пуйка за празниците.

 

Но, ако сте под пара и нямате нужното време, не се отчайвайте, замразена пуйка също може да се сготви.

 

Просто може да отнеме повече време за печенето, но все пак това време е по-кратко, отколкото да оставим пуйката да се размразява на спокойствие.

 

Тази пуйка, естествено, ще бъде просто печена, а не пълнена, имайте предвид и си направете гарнитура отделно.

 

Сложете замразената пуйка директно на решетката на фурната, поставете тава на дъното, за да не се цапа фурната. Включете на 165 С и печете до желаната готовност. 

 

youtube.com

 

 

Времето за печене зависи от големината на пуйката. Затова, ако наистина имате само няколко часа, тогава просто няма шанс да опечете много голяма пуйка. И все пак имайте предвид тези ориентировъчни часове за печене на пуйка.


От 3.5 кг до 5.5 кг – между 4 и 4ч30 мин ч

от 5.5 до 6.3 кг – между 4ч 30мин и 5ч и 45мин

от 6.5 кг до 8 кг – между 5ч 45мин и 6ч15 мин

 

 

Рецепти