i-Технология засича алергените в храните
от Kulinar.bg | 13 декември 2012
Използва камерата на телефона и апликация

Алергични ли сте към фъстъци или към някакъв друг хранителен продукт? Ако отговорът е положителен, вероятно често сте изпадали в неприятни ситуации. Оттук нататък обаче технологиите ще ви спасяват.

 

Група учени от Школата за инженерни и приложни науки „Хенри Самуели“ е създала ново супер леко устройство, наречено iTube, което се прикача към обикновен клетъчен телефон и засича алергени в храните, съобщи ScienceDaily. Устройството използва вградената камера на мобилния, в комбинация със специална апликация, която „тества“ със свръхчувствителност, присъща на лаборатория.

 

Изобретението е с огромно значение, тъй като алергиите към различни храни стават все по-разпространени и всъщност афектират около 8% от децата и 2% от възрастните. Последствията от подобна алергична реакция могат да бъдат застрашителни за живота. И въпреки че всички производители са задължени да описват съставките върху опаковките на продуктите, грешки все пак стават.

 

Съществуват и други подобни „механизми“, но iTube ги побеждава в това, че е изключително „user friendly” (т.е. удобен за потребителя“).

 

За да бъдат тествани за алергени, проби от храните се смилат и се смесват в епруветка с гореща вода и екстракционен разтворител. Сместа преседява няколко минути. След това, следвайки инструкциите стъпка по стъпка, пробата се смесва с други тестови реактивни течности.



Целият процес отнема около 20 минути. Когато всичко е готово, пробата се измерва оптически за концентрация на алергени чрез платформата на iTube, използвайки камерата на телефона и задействаната апликация.

Рецепти