Murgh Makhani - изкусителното пиле по индийски
от Милена Димитрова | 10 декември 2013
Много аромати и наситен, плътен вкус

Индийската кухня открай време е на почит навсякъде по света, а напоследък – и у нас.

 

На територията на София например има поне 3 чудесни индийски ресторанта, в които пълноценно можете да усетите кулинарния дух на шарената страна.

 

И не говоря за заведения тип бързо хранене (т.нар. Indian takeout), които открай време са превзели Европа и САЩ.


Любима на мнозина по света, кухнята на Индия е подходяща както за вегани и вегетарианци, така и за любителите на месо.

 

Разнообразна и еклектична е и винаги задоволява желанието и глада за екзотика.

Murgh Makhani е рецепта за пилешко месо, но още по звучното й наименование се познава, че няма да е като другите. В буквален превод името й би звучало като "маслено пиле", но не оставайте заблудени – в рецептата има само 2 с.л. масло!

 

"Маслеността" идва от комбинацията от подправки, прясно и кисело мляко. Приготвя се много лесно, а и бързо, ако решите да прескочите предварителното мариноване на месото от 1 денонощие.

Има много варианти за превръщането на Murgh Makhani в реалност. Настоящият е "съкратен", но по нищо не отстъпва на оригинала с гореспоменатото мариноване.

Необходими продукти за 4 порции:

350 гр обезкостено пилешко месо, нарязано на кубчета

2 с.л. масло

2 средно големи глави лук, нарязани на ситно

1 с.л. прясно смлян джинджифил

1 скилидка чесън, намачкана

2 с.л. смлени зърна кориандър

1 с.л. чили на прах

1 щипка куркума

1 с.л. смляна морска сол

2 домата, нарязани на ситно

1 с.л. доматена паста

1 с.л. гарам масала

250 мл мляко

3 с.л. кисело мляко

при поднасяне – пресен кориандър, нарязан на ситно

 

ориз басмати (по избор)

Начин на приготвяне:

В голям тиган разтопете маслото на средна температура, добавете лука и сотирайте до неговото позлатяване, около 5-6 минути. Добавете джинджифила, чесъна, кориандъра, чилито, куркумата и солта и сотирайте още 1 минута, докато усетите ароматите на подправките.

Добавете доматите и доматената паста и гответе 3-4 минути, като разбърквате често. Изключете котлона и пюрирайте внимателно сместа с помощта на блендер.

Включете отново котлона на ниска температура и добавете прясното мляко и пилешкото месо. Покрийте с похлупак и оставете така за петнайсетина минути, като разбърквате от време на време.

 

Когато месото е готово, махнете похлупака и оставете открито за 2 минути.

 

Добавете гарам масалата и киселото мляко и отново разбъркайте. Внимавайте сместа да не заври!

Ако сте почитатели на пикантното, добавете още подправки. При сервиране, поръсете с пресния кориандър. По желание, към всяка порция добавете и прясно сварен ориз басмати.

Хранителни стойности на рецептата:

1 порция съдържа 263 калории, 11 грама мазнини, 12.6 грама въглехидрати и 30.6 грама протеини

Рецепти