7 сладки зеленчука, които да ползваме в сладкарството
от Kulinar.bg | 23 май 2014
Няма шега, няма измама, те се вписват много добре

Много от нас вече свикнаха с мисълта, че някои зеленчуци могат много успешно да паснат на една рецепта за десерт.

 

Но на тези от вас, които все още имат съмнение какъв вкус би имала една морковена торта или сладък хляб с тиквички, искаме да подчертаем дебело "ще останете много доволни".

 

Някои зеленчуци наистина могат да се преобразят до неознаваемост в даден десерт, а едновременно с това да допълнят съставките по един много вкусен начин.

 

Сладките зеленчуци не само ще повишат сладостта на десерта, но нещо много важно – ще намалите калорийния прием, захарта и съдържанието на мазнини.

 

Дори да не сте на диета, това е един здравословен начин на хранене, който няма да ви навреди, а тъкмо обратното.

 

Какво по-хубаво от едно парче торта, пълно с витамини и минерали.

 

Ако срещнете рецепта, която ги съдържа, то не се чудете много дълго, няма грешка.

 

Моркови

 

Едно от най-добрите предложения. Можете да ги пюрирате и да замените маслото в тортата, ако искате да е напълно здравословна.

 

Тиквички

 

Те са прекрасни в комбинация с шоколад. Можете да ги опечете и пюрирате или да ги смелите сурови. Сочността на тиквичките действа като спояващ елемент в сладкишите.

 

Сладки картофи

 

Само трябва да опечете малко сладки картофи и да изгребете вътрешността им. Вкусът им много се допълва в десерти с ванилия. В шоколадова торта също могат да се впишат много добре.

 

Цвекло

 

Поради естествената си сладост, цвеклото е много подходящо за шоколадови торти, например. Изпечете го цяло, след това го обелете и пюрирайте. Дори можете да замените 1/2 от захарта с 1/2 цвекло.

 

Пащърнак

 

Той най-често участва в съставките за супа, но изненадващо или не, попада и в днешната ни класация.

 

Тиква

 

Тя може би е най-познатия плодов зеленчук, както напосладък се възприема. Тя е сладка, сочна и много подходяща за всякакви торти и хлябове. Можете да замените 2 яйца с ½ чаша тиква. А дори и маслото може да се замени със същото количество тиква в дадена рецепта. Не се страхувайте да опитвате.

 

 

Червени картофи

 

Те са по-сладки от обикновените картофи, което ги прави много подходящи в печенето. Но за десерти процедирайте по следния начин – опечете ги цели, пюрирайте ги и добавете към продуктите в шоколадовата торта. Или да ги обелите и да използвате за по-лек вкус на пандишпанена торта с ванилия.

 

Знаем, че сигурно звучи малко странно, за тези от вас, които не са опитвали. Но не бързайте да отхвърляте предложението ни. Може пък да ви стане любимо.

 

Рецепти