Ще се изненадате колко шарена и разнообразна палитра от цветове предлага природата
Освен полезни за здравето, плодовете, зеленчуците и билките са чудесно средство за забавление. Ако искате да придадете закачлив и весел вид на храната, можете да използвате естествените оцветители в някои растения. За разлика от химичните и промишлени сладкарски бои, растителните щадят тялото и не причиняват никаква вреда на организма.
Запознайте се с най-цапащите продукти и ги използвайте дори за боядисване на великденските яйца. Ще се изненадате колко шарена и разнообразна палитра от цветове предлага природата.
Жълто
Има много варианти да оцветите дадена храна в жълто. Първо, зависи какъв нюанс на жълтото искате. Ако търсите светъл оттенък, накиснете цвят от лайка или невен в гореща вода и с разтвора оцветете храната в бледо, пастелно жълто. Ако искате ярък, наситен цвят, използвайте сок от накиснат кромид лук (заедно с обелките), чай от шипка или за най-силен цвят – куркума или шафранка.
Оранжево
За слънчево оранжево също можете да използвате куркума, като увеличите количеството. Добри оцветители са и морковите, оранжевите чушки (във вид на бульон или пипер), както и кората от портокал. Ако искате да придадете наситен оранжев цвят на блед яйчен или бял крем, добавете няколко супени лъжици пюре от тиква. Освен цвят, ще направи ястието още по-вкусно.
Зелено
Зеленото придава свеж вид на храната, ето защо кремове и сладкиши в зелен цвят изглеждат забавно и нетипично. Можете да постигнете лек резедав нюанс, като добавите авокадо или 1 ч.л. хлорела към светъл крем. Можете да приготвите крема изцяло от авокадо, поради подходящата му консистенция и вкусови качества. За ярък зелен цвят използвайте пюриран спанак. Зеленчукът е богат на хлорофил, на което се дължи и силният му тревист цвят.
Червено
Може би една от най-използваните бои в сладкарството е червената. Възбужда апетита и създава усещането за нещо много ароматно и наситено с вкус. За оцветяване на десерти можете да използвате пюрирани малини, ягоди, червени боровинки, червено грозде или нар – багрят жестоко и трудно се перат. Характерни са с яркия си светлочервен цвят. За боядисване на основни ястия, дипове и сосове, използвайте червен пипер. Широко разпространен е в българската кухня и освен това е полезен.
Ако желаете тъмен и наситен червен цвят или цвят бордо, набавете си червено цвекло. Както знаете, то има силни оцветяващи свойства. Можете да си приготвите голямо количество и да го пазите в хладилника за дълго време. Естествената боя се прави, като сварите няколко глави цвекло във вода и после го оставите да престои в нея още няколко часа. След това, добре отцедете зеленчуците, капнете 2 с.л. оцет, приберете в бурканче и съхранявайте в хладилник.
Кафяво
Най-често срещаните оцветители в кафяво са кафето и какаото. Ако искате да добиете по-перлен или карамелен оттенък обаче, направете си истински карамел. Можете да варирате светлостта му според вида на захарта, която използвате. С бяла захар получавате светъл, с тръстикова среден на цвят, а с тъмната захар (мусковадо или моласес) получавате тъмен наситен кафяв цвят. Друга нетипична, но добре позната на бабите ни естествена боя, са орехите. Особено в пресен вид, ядките имат богато съдържание на йод, който оцветява кожата и водата, в която са накиснати.
Синьо
Ако не знаете, можете да си приготвите и торта със син крем. Без да прибягвате към вредните и изкуствени оцветители, трябва ви само растението сърпица. Сърпицата е известна по целия свят със свойството си да придава индигов цвят на тъканите, поради което се използва масово за оцветяване на любимия деним.
Още един начин да получите синя боя е чрез сварено със сода червено зеле. При варенето зелето първо придобива тъмно зелен, а след това син цвят. Абсолютно натурално, колкото и плашещо да ни изглежда.
Лилаво
Като използвате предишния трик за синьо, но без да добавяте сода във водата, получавате чист лилав сироп.
За да обагрите в лилаво десертите може да използвате и шепа боровинки, къпини или черници. Те имат наситен цвят и са подходящи дори за кремове с по-тъмна основа.