5 начина да преборите подуването на корема
от Боян Кърпачев | 29 януари 2014
Само с помощта на няколко промени в хранителния режим

Подуването на корема е много неприятно усещане, което обаче се случва често. Виновни за него са някои определени храни и напитки, които, ако искаме да живеем здравословно, трябва да избягваме така или иначе.

 

Избягвайте захарта

 

Бактериите и гъбичките се хранят директно със захари. Те се размножават при благоприятни за тях киселинност и нива на храносмилателни ензими. Захарта причинява увреждане на лигавицата на стената на червата. Така че, когато чревната флора се промени, "лошите" бактерии възпаляват чревния тракт.

 

Храносмилателната система става по-малко ефективна и започва отделяне на нежелани токсини през чревната стена и в нашите тела. В резултат на това се получава подуване на корема. Избягвайте захарта, за да пресечете проблема още в неговото начало.

 

Избягвайте бял хляб

 

Белият хляб е основен причинител за подуване на корема. Високото съдържание на захар, в съчетание с маята, която се използва за ферментиране на хляба преди печене, освобождава голямо количество газ в стомашно-чревния тракт по време на храносмилането. Маята, като всяка друга гъба, причинява стрес на храносмилателната система. Ако обичате хляб, постарайте се да бъде богат на семена, ядки и трици. Избягвайте хлябове с изкуствени добавки, които могат да предизвикат дори алергични реакции.

 

Избягвайте алкохола

 

Потребяването на големи количества алкохол е вредно за здравето на червата. Бирата, например, има високо съдържание на мая, която преобразува захарта в алкохол. Бирата съдържа и ечемик, към които някои хора са алергични, без да знаят. Ечемичените зърна имат по-висока концентрация на ензими, необходими за преобразуване на нишестето в зърното в захар, който може да причини стрес на чревната функция. Спиртните напитки също така могат да причинят чревни раздразнения и изтъняване на лигавицата на червата при хора, които не ядат достатъчно количество мазнини, необходими за здравословна функция на червата.

 

Избягвайте антибиотици

 

Здравите бактериални колонии в стомаха и червата могат да издържат на един или два курса на лечение с антибиотици. Продължителната употреба обаче с течение на времето разбива имунната система и може да доведе до свръхрастеж на кандида, особено ако вашата диета включва много мая. Това създава един порочен кръг, тъй като тялото не успява да се лекува по естествен път и предизвиканите смущения в чревните функции трябва да се лекуват с още антибиотици или пробиотици.

 

Избягвайте газираните напитки

 

Газираните напитки са вредни в три направления. Първо, съдържат големи количества захар. Второ, те са карбонизирани. Това се постига с помощта на въглероден диоксид, който след поглъщане, образува джобове на газ в рамките на стомашно-чревния тракт и дебелото черво. Това води до оригване и газове. Трето, те съдържат в състава си фосфорна киселина, която променя нивата на рН, създавайки кисела среда, идеална за отглеждане на гъби.

Рецепти