5 забележително здравословни подправки
от Kulinar.bg | 26 март 2014
Без които индийската кухня е немислима

Изборът на съставките на храната за всяко ястие зависи от много фактори.

 

Например кой си ти и какъв е вкусът ти, за кого приготвяш конкретното ястие, на какво искаш да има вкус храната ти и напоследък все повече важи и факторът колко здравословно искаш да бъде ястието ти.

 

Има 5 основни съставки, с помощта на които храната ни може да се причисли в графата "здравослоно".

 

Списъкът е направен след щателно проучване на различни кухни и съчетания на съставки от индийски шеф-готвач.


Пресен кантарион

 

Можем да го наречем дар от Испания или трикът, който всеки хитър готвач "вади от ръкава си", но така или иначе кантарионът е подправката, която горещо се препоръчва, ако искате да придадете прекрасен аромат и вкус на гозната си. Свежи листа от кантарион могат да се превърнат в чудесен дресинг за салата. Билката не съдържа холестерол и е богата на антиоксиданти и витамини А и К.


Избор на правилното олио

 

Повечето индийски готварски практики включват силна топлинна обработка, като сотиране и пържене. Именно затова е важно да знаем кое олио е подходящо и кое да избягваме. Рапичното олио има висока точка на димене и наутралният му вкус е подходящ за салати също така. Съдържа омега 3 и 6 мастни киселини, не съдържа трансмазнини и холестерол.


Припомнете си защо не трябва да готвим със слънчогледово олио.


Балсамов оцет

 

Идващ от Италия, този оцет е навлязъл в кухните на различни страни. Вкусът му е леко сладък и богат, което го поставя една крачка пред другите видове оцет. Слагайте го в салати, сосове, маринати, китайски и японски ястия, паста, ризото и др. Балсамовият оцет е здравословна подправка, тъй като има ниско съдържание на наситени мазнини и натрий, съдържа полифеноли, участващи в храносмилателните процеси. 


Чеснова сол 

 

Прави се от смесването на чеснов прах и сол. Перфектна съставка за подправяне на ястия за тези, които не обичат вкуса на пресния чесън. Може да се добави, като го поръсите на вече готовото ястие, салатата, сурови зеленчуци или разядки, омлет или просто бъркани яйца и др. Чесънът е известен със свойте антибактериални, противогъбични и антиракови свойства.


Домати

 

Индийската, мексиканската, италианската и още много други кухни са немислими без присъствието на домати. Този плод се използва за направа на къри, супи, салати и сосове. Богат е на антиоксиданти и е чудесен източник на витамин С, К, А, минерали и е с ниско съдържание на мазнини.

 

Рецепти