4 храни, които имат повече витамин А от морковите
от Kulinar.bg | 05 октомври 2017
Но са по-малко известни с тази характеристика

"Ако си изядеш морковите, може и да нямаш нужда от очила".

 

Това е съвет, който е добре да запомним от родителите си. Тъй като в морковите има доста голямо съдържание на витамин А, а ние знаем за него, че той е "витаминът на зрението".

 

Следователно трябва да хапваме храни, богати на въпросния витамин, ако искаме да имаме добро зрение.

 

Но има няколко храни, които са още по-богати на витамин А от морковите, въпреки тяхната репутация на най-сериозния източник на витамин А.

 

Има два типа витамин А: ретинол – той идва от животинските продукти и бета-каротин – от растителните продукти.

 

Пюре от тиква. Независимо как я консумирате, тя е пълна с витамин А. Само една чаша е напълно достатъчна.

 

Рецепта: Вкусен тиквен хляб

 

Средно голям сладък картоф. Той ще ви донесе 43.8% от дневния препоръчителен прием на витамин А.

 

Къдраво зеле. Освен витамин А, от него ще получим и необходимия запас от витамините С и К.

 

Рецепта: Панирано къдраво зеле

 

Рибно масло (олио). Пълно с омега-3 мастни киселини, предпазващо сърцето, почистващо кожата и предпазващо мозъка от болестта на Алцхаймер. В 1 с.л. олио има 8 пъти повече витамин А, отколкото има в половин чаша моркови.

Рецепти