4 неподозирани за здравето качества на горчицата
от Милена Димитрова | 04 февруари 2014
Какво прави синапеният продукт толкова полезен?

Горчицата е чудесен начин да разнообразявате вкуса на различни ястия. Освен много апетитна, тя може да се похвали с редица полезни действия.

 

Противораково действие


Знаем, че подобни изказвания винаги изглеждат прекалено сензационни. Ние самите няма как да бъдем абсолютно сигурни в тези твърдения. Учените обаче твърдят, че семената на синапа, както и на други представители на семейство Кръстоцветни, съдържат изотиоцианати.

 

Последните потискат растежа на канцерогенните тумори. В изследване от 2010 година, публикувано в журнала Carcinogenesis, се съобщава, че, когато въпросните изотиоцианати се добиват по определен начин, те имат способността да "убиват" разрастването на раковите клетни в пикочния мехур.

 

Противовъзпалителни функции

 

Синапеното семе е добър източник на антиоксиданти. То може да се похвали с добро съдържание на селений и магнезий, които имат противовъзпалителни ефекти. Освен тях, то съдържа калий, калций, фосфор, омега-3 и омега-6.

 

Aко се борите с хронично възпаление, включването на горчицата в менюто може да се окаже полезно за вас.

Повишаване на чистата мускулна маса

Друго съединение, което се открива в синапеното семе – брасиностероид – помага за натрупването на чиста мускулна маса. Брасиностероидите при растенията спомагат за подсилване на клетъчния растеж, делене на клетките и регенерация на клетъчните стени и др.

 

Медицински употреби

 

Синапът винаги е бил асоцииран с медицината. Знае се, че горчицата облекчава главоболията и симптомите при настинка и грип. В тази връзка, не е изненадващо, че някои хора употребяват горчицата като паста за мазане с цел облекчение на мускулна и ставна болка, както и при третиране на пневмония.


Накрая можем само да ви посъветваме да избирате истинска горчица. Единствено тя е богата на полезните вещества и антиоксидантите, за които току-що си говорихме.

Рецепти