10 качества на къдравото зеле
от Kulinar.bg | 02 април 2014
Които го правят задължително за менюто ни

В някои чуждестранни източници къдравото зеле може да се срещне и като "кралицата на Зелените" и "хранителна централа", "новото телешко" и др.

 

И това няма да е преувеличено. Сега ще ви запознаем с няколко от най-полезните характеристики, които има къдравото зеле.


Нискокалорично е!

 

1 чаша нарязано зеле съдържа 36 калории, 5 г фибри и 0 г мазнини. Освен това е пълно с още много други хранителни съставки, витамини, магнезий, в което ще се убедите, четейки останалите точки.


Богато е на желязо

 

В една калория къдраво зеле има повече желязо, отколкото в телешкото месо. Този елемент е важен за обрзуването на хемоглобина и ензими, важни за транспортитрането на кислород до всички части на тялото.


Има голямо съдържание на витамин К

 

Хапвайки храни, богати на витамин К, помагаме на тялото да се предпази от някои видове рак.


Зелето е изпълнено с полезни антиоксиданти

 

Каротеноидите и флавоноидите предпазват също то някои видове рак.


Къдравото зеле е противовъзпалително средство

 

1 чаша зеле съдържа 10 % омега-3 мастни киселини, които помагат за превенция на артрит, астма и автоимунни заболявания.


Полезно е за сърдечносъдовата система

 

Намалява нивата на холестерол в кръвта.


Източник на витамин А

 

Който е най-важният витамин за зрението.


Източник на витамин С

 

Което заздравява имунната система, помага на метаболизма и хидратира тялото. 


Богато е на калций

 

За една калория, къдравото зеле съдържа повече калций от млякото.


Къдравото зеле е чуседна детоксикираща храна

 

Пълно с фибри, които са чидесни за прочистването на организма и заздравяването на черния дроб.

 

Рецепти