7 причини да ядем повече зеле
от Kulinar.bg | 20 март 2014
Прясното зеле е един от най-полезните зеленчуци

С идването на пролетта е добре да хапваме колкото се може повече пресни продукти. Да наблягаме на плодовете и зеленчуците.

 

Днес ще ви запознаем с най-важните причини да хапваме повече прясно зеле.

 

У нас, като че ли е по-популярно киселото зеленце, но и не бива да пренебрегваме и прясното, тъкмо обратното.

 

Прясното зеле е богато на витамини и антиоксиданти и е изключителен съюзник в борбата с килограмите.


Предпазва от рак

 

Зелето съдържа съединения, които имат способността да предпазват от рак.


Загуба на тегло

 

Наситено с фибри, полезни въглехидрати, нискокалорично, зелето трябва да се включи в диетата, ако искаме да отслабнем.


Понижава кръвното налягане

 

Високото съдържание на калий оказва положително влияние на нивата на кръвно налягане.


Грижи се за кожата и косата

 

Ако имате суха кожа и акне, зелето може да помогне. Съдържанието на сяра помага за производството на кератин, който е важен за здравето на косата, ноктите и кожата.


Бори се със свободните радикали

 

Антиоксидантите в него са тези, които се борят със свободните радикали, което е важно за възстановяването на засегнатите клетки. 


Действа детоксикиращо

 

Ако искате да се прочистите от токсините в тялото, то хапването на прясно зеле е чудесен начин. Витамин С-то и сярата в него са основните вещества, които са важни за детоксикирането.


Помага при главоболие

 

Ако имате често главоболие, зелето може да го облекчи. Също помага и при махмурлук :)

 

Рецепти